Масова търговия в мрежата: Домашно мляко, сирене, месо...

1
Търговци без сертификати изпращат собственото си производство по куриер до всяка точка на България
Търговци без сертификати изпращат собственото си производство по куриер до всяка точка на България

Търговци без сертификати изпращат собственото си производство по куриер до всяка точка на България.

Социалните мрежи са най-удобният начин за търговска дейност. Достигаш до голям брой хора за много кратко време и можеш да продадеш абсолютно всичко - от стари дрехи до стар автомобил.

Някои търговци обаче решават да продават и собствена продукция и в интернет пространството се появяват обяви за домашно сирене, кисело мляко и дори месо. Стои въпросът дали и как е регламентирана продажбата и сертифицирана ли е продукцията им?

Някои разнасят собственото производство лично, но нещата стават малко по-съмнителни, когато размяната става чрез куриер. Да си купиш сирене от случаен потребител в мрежата и той да ти го изпрати до другия край на България без етикет, без сертификат и без… гаранция за качество е доста рисковано, но пък изглежда и достатъчно привлекателна оферта за голяма част от хората в социалните мрежи.

Риск има, но изглежда потребителите масово остават доволни от различните търговци. Има, разбира се, и такива, които се оказват излъгани. Уж гаранция за качество, уж домашна и вкусна продукция, а онова, което пристига по пощата изведнъж се оказва по-лошо от онова, което сте купили от магазина, само преди дни. И така не само сте с 10 лв. по-малко, но и излагате здравето си на риск.

Жена в социалните мрежи, представяща се за Калина Александрова, пуска обяви в различни групи във Facebook, според които продава домашно приготвено сирене от овче мляко. Продуктът е на цена 100 лв. за 10 кг. или иначе казано - 10 лв. на килограм, пише Traffic News.

До тук всичко изглежда в норма. Под една от обявите, обаче, потърпевш потребител алармира, че продуктът изобщо не е качествен - сиренето било кисело, течно в средата.

"Аз ви гласувах доверие, а вие се подигравате. Не е честно от ваша страна и искате 10 лв. за боклуци", написа разгневената потребителка.

В действителност няколко потребители алармират, че продукцията на жената е съмнителна. Нямало етикети, нямало сертификати, нямало никаква информация за вложената в продукта суровина. За качеството се разбира едва след пристигането на куриера.

Свързахме се с жената, която произвежда сиренето. Рецептата била оригинална още от времето на баба и, а самата Калина се занимавала с производството на млечния продукт от над 20 години. Сиренето се правело в домашни условия. Сертификат, обаче, няма.

"В магазините като има сертификат, пак ги дават по новините всеки ден за фалшиво сирене и месо", сподели Калина.

Коментарът на недоволните потребители си обяснява със завист и заяви, че снимката на некачественото сирене не е на нейно производство. Веднага след това самата администраторка на една от страниците си uупила от продукта и останала доволна.

Оказва се, че ситуацията е "дума срещу дума", а рискът, който поемат потребителите, е изцяло на тяхна отговорност.

На Великден търговията с яйца и козунаци във Facebook също е в разгара си. Агнешкото месо също се предлага и се търси добре, точно преди Гергьовден. Месото върви по 6 лв. килограма, а търговецът твърди, че животните са отгледани с екологично чиста храна и в екологично чист район. Гаранция за това, обаче, няма.

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари