Масова сеч на дървета по главните улици на Русе

0
В повечето случаи става дума за могъщи растения на няколко десетки години
В повечето случаи става дума за могъщи растения на няколко десетки години Снимка: Топ новини

Масово изсичат дървета по по-големите улици на Русе, както и в идеалния център на града, виждат русенци всеки ден, пише "Топ новини". В повечето случаи става дума за могъщи растения на няколко десетки години, даващи сянка в горещите лета и допринасящи за красивия облик на Русе.

Във връзка с изсичането на тези дървета, което в последно време доби масови размери, до Община Русе е изпратено запитване с въпроси:

1. Защо се изсичат дърветата?

2. Ще се засадят ли нови на техните места?

3. За какво се използва дървесината?

4. На местата, където по-рано са премахнати стари дървета и вече са заменени с нови, но някои от последните не са се хванали и са изсъхнали – ще бъдат ли заменени с други фиданки?

Отговор дава Георги Игнатов, директор на Дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе. Той обяснява, че се премахват проблемни дървета, като някои от тях, според местната власт, са изсъхнали, а други прогнили и деформирани, поради което заплашват при евентуално падане да затиснат някого.

Той обяснява още, че отсечените дървета са набелязани след редовни проверки, извършени от съответни специалисти в тази област.

Дървесината пък ще бъде изпратена на кметствата в общината, които са заявили нужда от такава за отопление на административните им сгради през зимата.

Предвидено е и засаждането на нови дървета. По улица „Плиска“ ще има чинари и кестени; около паметника „Альоша“ - два вида млечен явор (шестил) – червен и пъстър; по улица „Николаевска“ ще бъдат засадени явори, а по „Александровска“ кълбовидни акации. По „Борисова“ ще има кестени.

Изсъхналите фиданки, поставени през по-ранни периоди, ще бъдат заменени с нови от същия вид. Засаждането на нови дървета ще започне още през тази есен.

Изсичането и извозването на дърветата се извършва от общинското предприятие „Комунални дейности“, а залесяването ще прави консорциумът „Паркстрой“ ДЗЗД, в който влизат фирмите „Инфрабулпак“ ЕООД и „Вектор“ ЕООД. Консорциумът има договор за обществена поръчка с Община Русе за поддържане и облагородяване на зелените площи общинска собственост на територията на града, с продължителност 5 години. Той беше сключен през април 2014 г.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари