Близо 300 широколистни дървета ще бъдат засадени в Русе

0
Над 80% от дърветата в Русе са били посадени в периода 1955 – 1980 година
Над 80% от дърветата в Русе са били посадени в периода 1955 – 1980 година Снимка: Фейсбук, Иглика Вутова

Близо 300 широколистни дървета от 11 различни вида са включени в програмата за залесяване на Община Русе за сезон есен - зима 2021/2022 г.

240 от тях ще заместят празните места или сухите пънове и дървета по улиците в града, а останалите ще бъдат засадени в Парка на възрожденците и Парка на младежта. Сред видовете са кълбовидна акация, декоративна слива, планински ясен, кестен, явор, платан, шестил, дребнолистна липа, бреза и копривка, съобщават от общината. 

Със своите над 60 000 картотекирани дървета Русе е един от най-зелените градове в България.  Над 80% от тях са били посадени в периода 1955 – 1980 година и поставени в градски условия, стареят и се разболяват много по-бързо. Замяната с нови видове, съобразно природните условия и отстоянието от обектите на градската инфраструктура, се извършва от ДЗЗД „Паркстрой“ по програма, изготвяна ежегодно от отдел „Екология“ и ОП „Паркстрой“.

Община Русе припомня на гражданите, че периодът от ноември до февруари е най-благоприятният за засаждане на нови дървета - след опадането на листата и когато вегетационният период е приключил. От общинската администрация призовават всеки, засадил дръвче, да не забравя за грижата и поливането му в първите 2 най-важни и критични години от развитието му.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари