Мащабната капиталова програма стартира със скромните 16 милиона лева

0
Правителството дава отчет всеки месец за кои проекти се харчат публичните средства
Правителството дава отчет всеки месец за кои проекти се харчат публичните средства Снимка: Министерски съвет / Facebook

Правителството одобри на последното си заседание разплащане на първите 16 млн. лв. от мащабната капиталова програма за 9.994 млрд. лв.

Правителството одобри разплащането на първите 16 млн. лв. от мащабната програма за капиталови разходи тази година в размер на 9.994 млрд. лв. Сумата е доста скромна на фона на амбициозните намерения за държавни инвестиции, но вероятно в течението на годината изпълнението на проектите ще се ускори, отбелязва вестник "Сега".

Припомняме, че за първи път с приемането на държавния бюджет за тази година бяха приложени и два списъка с приоритетни проекти - единият с 478 национални проекти, а другият с над 1600 общински.

Осигуреният финансов ресурс на последното заседание на правителството в сряда е за изпълнение на проектите, които са с готовност за незабавна реализация, става ясно от правителственото съобщение. С тях ще се обезпечат плащания до края на януари по сключени договори от Инвестиционната програма за национални проекти, а така също и по приключили вече обществени поръчки, по които предстои сключване договор и плащане.

За първи път правителството публикува и списък по кои проекти се отпуска финансиране за капиталови разходи през януари. Вероятно това ще бъде практика и за следващите месеци. В приложения списък са описани над 60 различни плащания на обща стойност 16 170 874 лв. , които ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2024 г.

Най-голяма сума през януари от близо 5.5 млн. лв. ще бъде преведена на Министерството на транспорта. С нея ще бъдат финансирани ремонти на дизелови и електрически мотриси, локомотиви и вагони на БДЖ, както и модернизиране на осигурителните системи на жп линията Дунавци-Жельо войвода.

През януари МРРБ получава 1.096 млн. лв. за изработване на технически проекти за основен ремонт на различни пътни участъци, а също и за пътя „Калотина – пътен възел Храбърско“ и ремонт на брегоукрепителни съоръжения в плажната зона на Варна.

Плащания за 514 хил. лв. са предвидени и към Министерството на отбраната по проекта за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и техника, и за ремонт и изграждане на инфраструктура.

Над 2.7 млн. лв. общо са одобрени за плащания към седем общини - Котел, Русе, Гърмен, Радомир, Бяла (Варненско), Велинград, Долни чифлик, по програмата на Министерството на образованието за изграждане на нови или ремонт на съществуващи детски ясли, градини и училища.

В приложения списък с плащания през януари по Инвестиционната програма с национални проекти са включени и чисто административни разходи като например закупуване на софтуер и компютри от различни министерства и агенции, доставка на сървъри и защита от вируси и зловреден код.

Министерството на финансите доста подробно е изредило за какво ще бъдат изхарчени въпросните 16 млн. лв. през януари, като дори е описало как ще бъде доставен диван за задграничния представител на МВР в Германия за 1467 лв., а министерството на иновациите ще закупи автомобил за 3629 лв.

Пълен списък на плащанията по капиталовата програма на правителството през януари може да намерите тук:

Все още правителството не е посочило започнало ли е разплащането по Инвестиционната програма за общинските проекти. Първоначално бе обявено, че за 2024 г. те ще се финансират от фонд за 1 млрд. лв. отделно от капиталовата програма от 9.994 млрд. лв. В крайна сметка Законът за държавния бюджет за 2024 г. бе приет без въпросната сума от 1 млрд. лв., а приложеният списък с над 1600 общински проекти стана ясно, че ще се изпълнява в рамките на три години - 2024-2026 г.

Гласувано бе също така да може да се правят размествания в разпределението на планирания финансов ресурс за капиталови разходи. Правителството вече прехвърли от капиталовата програма от 2023 г. неусвоени 1.2 млрд. лв., с които да бъдат финансирани общински проекти тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари