Мащабен ремонт на ЖП трасето Русе - Варна

0
Влаковете ще се движат с 130 км/ч
Влаковете ще се движат с 130 км/ч

Цялостен мащабен ремонт на ЖП трасето на най-старата влакова линия у нас – тази от Русе до Варна, планират от държавните железници.

След реконструкциите композициите трябва да преминават през различните участъци с до 60 километра в час по-бързо от сега. Инвестиционното предложение е на Националната компания „Железопътна инфраструктура” и проектът вече е разпратен до кметовете на общините, през които минава трасето. Той е предоставен и в общинската дирекция по архитектура, за да могат жителите на Варна да се запознаят с него, научи Moreto.net.

Досега цялостен ремонт на съоръженията по трасето между морската столица и дунавския град не е извършван. Частично са подмени само някои елементи при отстраняване на повреди и аварии. Причините за намалените скорости в момента, са влошено техническо състояние, остри криви, релейна уредба за ключова зависимост, закаляни баластови призми и компрометирано скрепление, повишена сеизмична активност и други. Най-слабите места по линията Горна Оряховица – Варна са в участъка след Каспичан. Там е картотекирано едно свлачище, а друго място е с вероятност за откъсване на камъни от височина 20 метра.

От железниците отчитат, че линията РусеВарна може да се определи като „тясно място”, тъй като среднопретеглената скорост е 66,5 км/ч за пътническите влакове и 62 км/ч – за товарните, при средна проектна скорост 79,3 км/ч. След рехабилитацията обаче, ще се осигури възможност за развитие на по-бързо придвижване – от 70 до 130 км/ч, съобразно терена, през който се преминава.

За отсечката от Каспичан – Варна от II-ра жп линия София – Горна Оряховица – Варна, са предвидени проектни скорости за различните участъци от 130 км/ч – между Каспичан и Синдел, 110 км/ч – между Синдел и Разделна, 120 км/ч – между Разделна и Белослав, и 100 км/ч – между Белослав и Варна. Скоростите в график понастоящем са значително по-ниски, както за пътническите, така и за товарните влакове – от 20 до 60 километра в час, допълват от БДЖ.

Железопътната отсечка Русе - Варна е с обща дължина от около 227 километра. Тя се състои от три участъка. Възстановяването на проектните параметри на линията е наложително, тъй като настоящото състояние създава затруднения за регионалния и националния железопътен транспорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари