Машинно ли е машинното гласуване - да, ама не!

1
Грешките могат да се поправят, проблемът идва, когато източникът на тях не може да се установи, обявиха от ЦИК
Грешките могат да се поправят, проблемът идва, когато източникът на тях не може да се установи, обявиха от ЦИК Снимка: БТА

Грешките могат да се поправят, проблемът идва, когато източникът на тях не може да се установи, обявиха от ЦИК

В над 9000 избирателни секции (от общо 11.5 хил.) на парламентарните избори на 4 април ще може да се гласува машинно. Това е супер, ще каже някой. Но, всъщност, машинно ли е машинното гласуване?

Ами, не е.

Защо се въведе машинното гласуване? Идеята, зад която застанаха и радееха много партии, бе да се изсветли вотът, да няма манипулации, да имаме честни избори. Да няма подменени бюлетини, да няма купен вот. Цъкаш на екрана, маркираш, гласуваш и край. Лесно и просто. Отнема около минута.

И това като идея е страхотно, но, както винаги и типично по български, нещата нито ще изглеждат честни, нито точни. Напротив. Машинното гласуване допълнително усложни изборния процес, защото крайният резултат от машината (б.р. - в края на изборния ден от машината ще се извади протокол под формата на дълга разписка с всички гласували), пише Калин Каменов за Dir.bg.

На края на изборния дзен от машината ще се вади такъв протокол

На края на изборния дзен от машината ще се вади такъв протокол Снимка: БТА

Ето в това се крие разковничето. Изборният резултат ще се сумира на ръка от Секционната избирателна комисия.

Ето срещу това уж се бориха много партии, които искат да имаме честни избори. Най-големите измами при провеждането на едни избори не се правят с подмяна на бюлетини, а се правят при попълването на протоколи.

Многото грешки, многото задрасквания, многото поправки в протоколите са в основата на подмяната на вота на хората.

Така че от предстоящите избори не трябва да очакваме нищо ново - то всичко просто ще си е както досега, само дето ще имаме възможност да гласуваме и на машина.

Вече редица специалисти обявиха, че заради сумирането на вота от машина и хартиени бюлетини ще се получи забавяне при обработването на изборните резултати.

Какво се оказва всъщност

Машината за гласуване е порсто една опция да упражним правото си на глас

Машината за гласуване е просто една опция да упражним правото си на глас Снимка: БТА

Това, което ни предлагат политическите партии в момента, е просто още една опция за гласуване. Имаме избор - на машина или с хартия. Но при факта, че СИК прави накрая протокола на хартия и на ръка, няма за какво машинно гласуване да говорим. Машината е просто опция и нищо друго.

И това е така, защото политиците искат да е така.

След изборите със сигурност ще се намерят "политици", които ще кажат: "Ето, искахте машини, гласувахте на референдум, ето ви машини."

А, реално, истинско машинно гласуване, в което всичко да се движи по електронен път и намесата на човешкия фактор да е сведена до минимум, респективно възможността за манипулация също да е сведена до минимум, го НЯМА.

Пак ще кажем и ще повторим, и ще потретим, че машината е само опция и нищо повече. Смисъл от такъв тип машинно гласуване няма никакъв. И това партиите много добре го знаят.

В предпоследния ден на 2020 г. Централната избирателна комисия (ЦИК) избра за доставчик. Машините са налични. Те струват на бюджета допълнителни около 30 милиона лева, но от тях просто няма смисъл.

През 2019 г. машинното гласуване беше въведено "експериментално", като тогава се доставиха 3000 машини. Според Изборния кодекс редовните парламентарни избори през 2021 г. трябваше да се проведат ИЗЦЯЛО МАШИННО. Да, ама не.

През лятото на 2020 г., в разгара на протестите, управляващите инициираха промени в Изборния кодекс, с които цялата процедура по купуване на машини беше прехвърлена и възложена на ЦИК.

Това накара председателката на изборната администрация Стефка Стоева да подаде оставка. Разбира се, че се намери човек, който да заеме поста й.

И ето изборите вече тропат на вратата.

Около минута отнема гласуването на машина

Около минута отнема гласуването на машина Снимка: БТА

Вече тече и кампания как се гласува машинно. Поставиха машини на няколко ключови места в столицата. Целта е избирателите да се запознаят с това как работят машините за гласуване и ако имат затруднения да могат да получат информация.

Близо 1 минута. Толкова отнема гласуването с машина.

Машината сама подсказва какви са следващите стъпки на избирателя. Става доста бързо, включително и с ръкавици става, нищо че екранът е сензорен.

"Един безупречно попълнен протокол ще отнема час и половина. ЦИК не може да създаде нещо, което не е регулирано в Изборния кодекс", обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров притесненията за по-големите изборни протоколи.

"Грешките могат да се поправят, проблемът е, когато източникът на тях не може да се установи", разкри Димитров един от възможните капани.

Така че машинно гласуване в този вид, айде мерси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари