Машинният вот затрудни възрастните хора в Русе

0
Напрежение има и сред членовете на секции, които настояват да им се плати допълнително за ръчното броене на разписките
Напрежение има и сред членовете на секции, които настояват да им се плати допълнително за ръчното броене на разписките Снимка: БНТ

Напрежение има и сред членовете на секции, които настояват да им се плати допълнително за ръчното броене на разписките

Машинният вот "2 в 1" затрудни по-възрастните избиратели в русенско, а в две от секциите се стигна до гласуване с бюлетини заради софтуерен проблем с машините.

Много възрастни хора по-трудно се справиха днес с електронните устройства. Напрежение има и сред членовете на секции, които настояват да им се плати допълнително за ръчното броене на разписките.

За 90-годишната Кина Стайкова е важно кой ще управлява страната. На вота през юли гласува за рекордните 17 секунди, сега обаче се задържа пред машината 2 минути.

"Натискам, връщам - първи път, втори път, докато най-сетне постигнах каквото ми трябваше. Трябвало да натисна и потвърждавам, а аз не съм го знаела", казва Кина, цитирана от БНТ.

Кина Стайкова каза, че е гласувала за по-добър живот на пенсионерите и на младите хора у нас: "За доброто на България и по-малко да се карат, а да се разберат."

Според наблюденията на членовете на секционната избирателна комисия всички възрастни хора този път се справят по-трудно с гласуването.

"Не прочитат точно, не натискат точно на определеното място - ето това е проблемът." - казва Павлинка Михайлова, председател на 56 СИК - Русе

Опасенията на членовете на секции са, че по-сложното гласуване с машини ще забави края на изборния ден. Но най-вече ги притеснява решението на ЦИК да се броят ръчно контролните разписки.

"Какъв е смисълът от тези машини, щом трябва всичко наново да се брои. На предните избори не се брояха тези листчета, в 8 свърши изборният ден, в 10 часа си бях вкъщи. А сега може би един, два, три часа", казва Валентин Горанов – зам.–председател на 53 СИК - Русе

Според членовете на избирателните комисии, ръчното броене на разписките е извънреден труд и настояват за допълнително заплащане. ЦИК обаче не са съгласни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари