Мария Пиргова: ПП-ДБ се простреляха като смениха Конституцията по невероятно глупав начин

4
ГЕРБ и ДПС наблюдаваха, смееха се и оставиха това да се случи, заяви политологът
ГЕРБ и ДПС наблюдаваха, смееха се и оставиха това да се случи, заяви политологът Снимка: кадър NOVA

Намираме се в непрекъсната политическа истерия

Българският политически живот е изключително изкривен. Съдържа само лобистки интереси, груповщина, партийщина. Политиката се е превърнала в икономически интереси, които на вълчи принцип действат на всички нива в държавата.

Това мнение изрази пред БНР доц. Мария Пиргова, политолог и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Според нея се намираме в "непрекъсната политическа истерия".

"ПП-ДБ смениха Конституцията по невероятно глупав начин. За да намалят правомощията на президента, се простреляха", заяви Пиргова.

"За съжаление, ГЕРБ и ДПС наблюдаваха, смееха се и оставиха това да се случи."

Преподавателят оспори "мантрата" за "независимите експерти", като я определи като "предизборни митове", които се повтарят непрекъснато.

"Хората в тази ситуация няма за кого да гласуват. Партиите не предлагат нищо ново. В тази диктатура на ГЕРБ и ДПС, към която се присъединиха и ПП-ДБ, да се очаква да се появят нови политически идеи, нова гражданска активност – как? Непрекъснато се насажда страх, работи се срещу нови партии, нови идеи, срещу младите хора. Избирателната активност ще бъде слаба, защото гражданите вече са омерзени", коментира политологът в предаването "Преди всички".

Купуването на гласове ще бъде много голям фактор. Корпоративният вот ще бъде на високи нива. Изборите няма да бъдат демократични, честни и европейски, изказа опасения Мария Пиргова.

Много трудно се прави политика в общество, което се е приспособило към сивата икономика и беззаконието, подчерта доц. Пиргова.

"Нови политически субекти, които се създават, се отказват, защото не виждат възможност за пробив, дори на местно ниво. В тези условия пробив е труден."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Vasko
    кой колкото му сече пипето както знаем
  • 2
    1
    Име
    До голяма степен вярно, за съжаление. Но пък ако не се гласува и то за други партий, а не за тия дето беснеят вече толкова години "над бащино огнище", нищо няма да се промени, или поне няма да се промени към по - добро. Така че, "Силата е в нас"...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари