Малките ски курорти са на изчезване

1
Сметките за ток в базите са шокиращи, дори когато съоръженията не работят
Сметките за ток в базите са шокиращи, дори когато съоръженията не работят Снимка: Кадър от БНТ

И в разгара на зимния сезон - малките ски курорти са сериозно заплашени от изчезване.

Причината - галопиращите цени на електроенергията. На ръба на оцеляването и пред фалит са ски съоръженията в района на пловдивските хижи Здравец и Копривките.

Зимният сезон за най-близката до Пловдив ски база започна с шокираща сметка за ток. За предходния месец, когато съоръженията не са работили, дължат близо 600 лв.

"В района на Родопите паднаха много сериозни количества сняг, които не сме виждали от 2012-2013 и те поне ни помогнаха да не ползваме системите за изкуствен сняг, които най-вероятно биха ни довършили на тия цени", коментира Димитър Николов, председател на ски клуб „Копривките", предава БНТ.

Ако времето се затопли обаче и включат оръдията за изкуствен сняг, това ще им струва 800 лв. за денонощие.

"Ще се отрази със сигурност цената на тока, разходите са доста по-големи, всичко се е вдигнало и ще видим какво ще стане", заяви Иван Кобуров, учител по сноуборд.

В същото време, за да не загубят клиентите си, в базата пресмятат, че не могат да вдигнат цените с повече от 10 процента. Така смятат и посетителите, които обикновено са цели семейства.

Според посетителите държавата трябва да предложи механизъм за подкрепа. Заради пандемията се забелязва и лек спад на туристите в района.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари