Македонско грозде подбива цената на българското

13
Вносът на македонско грозде застрашава местните производители
Вносът на македонско грозде застрашава местните производители

Вносът на македонско грозде застрашава местните производители

Търговци отново внасят евтино македонско грозде и подбиват цената на българското. У нас десертните лозя вече се берат, а в края на септември ще стартира гроздоберът и на винените. В момента вносната стока е от винените сортове „Вранец“ и „Смедеревка“ /Димят/ и се предлага на софийската борса „Слатина“ на цена 50 евроцента за килограм /при 20 евроцента през 2022 г./, алармираха от Националното сдружение на българските лозари /НСБЛ/. Очаквало се в разгара на нашата гроздоберна кампания цената на македонското грозде още да падне. Родни производители припомнят с тъга, че миналата есен българските търговци купували същото грозде на 40 стотинки и го продавали двойно, което било голям шамар за нашите фермери. Тази унизително ниска цена не може да покрие и половината от себестойността на нашите производители.

Тази година заради лошите метеорологични условия - измръзване, суша, валежи с градушки и болести, както и екстремни температури, реколтата от грозде в България е изключително слаба, а в някои райони липсва. Там, където са извършени навременни растителнозащитни практики, гроздето частично е спасено и с добро качество. Очаква се изкупната му цена да тръгне от 1,30-1,60 лв./кг. Тя е обявена и в сайтове за търговия, където се предлага и грозде от реколта 2023. Дефицитът на българско грозде тепърва ще се усети, което още повече отваря врати на вносителите, информира „Марица“.

Ежедневият бюлетин за цените на едро на пресните плодове и зеленчуци на тържище „Слатина - Булгарплод“ ООД към 04.09.2023 г. показва, че в момента там се предлага грозде от Италия, Гърция, Турция и Македония, съответно на цени за кг: 2.30-3.00, 3.50-4.00, 3.00-3.40 и 1.75. За сравнение - десертното грозде на стоково тържище „Родопи 95“ край Първенец в момента е с цена 2.50-3.50 лв./кг, което е с лев повече в сравнение с миналата година. Според запознати обявените цени на сайтовете може и да не отговарят на тези, на които ще се договорят на четири очи продавач-купувач.

Новият земеделски министър Кирил Вътев вече е запознат със стария неразрешен проблем относно безконтролната търговия с грозде в България, както и за състоянието на бранша, което, по думите на много лозари, си отива като поминък. На много места в страната десетки масиви се изкоренявали, а земята се продавала. От Националното сдружение на българските лозари вече са изпратили три писма с апел, адресирани до Вътев и до министъра на финансите Асен Василев, но към днешна дата нямат отговор.

„Към момента винено грозде се продава по абсолютно всички пазари, пътища и кой където намери за добре. Търговците вкарват винено грозде от Гърция, Румъния, Македония, включително с документи за десертно, като го продават без съответните документи и без издаването на касов бон. Цената на гроздето от тези съседни на България страни е по-ниска, тъй като е субсидирано, за разлика от нашето. И като прибавим неначисляването на ДДС при продажбата от търговците, както и неплащането на данък печалба поради неотчитане по надлежния ред на продажбите, за нас става невъзможно да си продадем продукцията.

Последиците от всичко това са две основни: Първо, фискът се ощетява с десетки милиони левове ДДС и данък печалба. И второ, загива емблематичен за страната ни бранш, в който България години наред е била четвърта в света по износ на вино, а вече я няма дори в статистиката, в резултат на което се обезлюдяват цели региони, хора остават без препитание“, алармират от бранша в едно от писмата, подписано от Атанас Василев - председател на НСБЛ.

Фермерите предлагат решениена проблема:

От Сдружението на лозарите предлагат лесно разрешение на проблема с незаконната търговия - винено грозде да може да се продава само на две места - в лозовите масиви на регистрираните гроздопроизводители, като по този начин намери приложение инициативата от фермата до трапезата, или на специално регистрирани като такива гроздови борси. Всяка продажба извън тези две места или без съответните документи на разрешените места да бъде строго санкционирана с високи имуществени санкции. "Предлагаме гроздовите борси задължително да разполагат с дневник на покупките и дневник на продажбите. В дневника на покупките следва да се описва доставеното количество грозде, сорт, лозарско стопанство, номер на сертификат", пишат фермерите в предложение си до министрите на земеделието и на финансите. И уточняват - "В дневника на продажбите следва да се описва всяка една продажба - количество продадено грозде, сорт, от кой сертификат е изписано, номер на касовия бон /задължително/. Същият дневник следва да има всяко едно лозарско стопанство. При констатирано нарушение, като например неиздаване на касов бон или неговото отразяване в дневника, наред със съответната санкция да следва забрана за продажба от масива до края на лозарската година. При повторно нарушение - забрана за продажба до края и на следващата лозарска година. По този начин фискът ще бъде осигурен и бизнесът ще бъде значително избелен". Производителите на грозде предупреждават, че ако исканията им не се удовлетворят, в началото на октомври, когато е краят на кампанията, ще предприемат поредни протестни действия. За съжаление, миналата година две служебни правителства си затвориха очите и ушите за българските гроздо- и винопроизводители. Те очакват също от 2024 г. да бъдат включени към Националната програма за контрол на вредителите при трайните насаждения. От създаването ѝ през 2015 г. до момента лозарите са дискриминирани и лишени от подпомагане по мярката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Ко?
    И за чий ми е да боли фара за проблемите на гроздарите? Те нещо знаят ли за проблемите на моя бизнес? Как пък аз устоявам на китайския внос и успявам да продавам продуктите си пък на тях една мижава Македония им пречила. Като не им е изходно - изкоренявай, сменяй културата, бе прави каквото си щеш ама не реви постоянно държавата да е зад гърба ти.
  • 8
    2
    Ф16
    Искам да внасям аз грозде без пари от Македония,да ви продавам моето скъпо.Така е със зърнати,и всички БГ бизнесмени.Като цената е висока на борсата ни е супер,ама когато е ниска държавата да помага.Ебем ти и боклуците,ебем ти и бизнесмените.
  • 15
    1
    не мога да разбера,
    или разбирам, защо цените на плодовете и зеленчуците, които внасяме са по евтини от тези родно производство, особено македонските, които имат по-високи налози от гръцките например?!? Да не говорим за украинското зърно, пък там е война, представям си тука, не дай боже да има война, какви цени ще измислят нашите.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари