Магистралата Русе - Бяла трябва да е готова през 2030 година

0
Финансирането все още е под въпрос
Финансирането все още е под въпрос Видео: Русе Медиа

Автомагистралата Русе - Велико Търново трябва да е готова през 2030 г., а финансирането все още е под въпрос.

Това стана ясно на срещата, организирана от регионалния министър Гроздан Караджов с представители на пътните структури и фирми, предава Русе Медиа.

През март 2022 г. се очаква да е одобрен проектът на Подробен устройствен план за първите две отсечки – Русе-Бяла и обхода на Бяла. Докато върви проектирането, успоредно ще се работи по отчуждаването на терени по трасето на бъдещата магистрала. От АПИ обясниха, че това ще отнеме поне 2 години. Така обществената поръчка може да бъде пусната през 2024 г.

Строежът на участъка Русе - Бяла ще отнеме 51 месеца или 4,5 години, казаха от АПИ, а обходът на Бяла е планиран за 43 месеца. Така според разчетите Русе-Бяла трябва да е готов през 2028 г., а цялата магистрала – след още две години.

Министърът поиска информация и по отношение на финансирането. Магистралата заедно с тунела под Шипка и АМ „Струма“ при Кресна са подадени за общо финансиране по бъдещата ОП „Транспортна свързаност 2021-2027“. Общата стойност за трите е около 3 млрд.лв., но по програмата могат да се получат най-много 1,1 млрд.лв. Останалите 1,9 млрд.лв. трябва да се търсят от държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Значи
    Строежът на участъка Русе - Бяла ще отнеме 51 месеца или 4,5 години, казаха от АПИ, а обходът на Бяла е планиран за 43 месеца. Така според разчетите Русе-Бяла трябва да е готов през 2028 г., а цялата магистрала – след още две години. В нормалните държави за тези пари строят 60 км за 6 месеца
  • 11
    1
    Wlado
    Разменили сте числата май... да не би да говорите за 3020г. вместо за 2030г.?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари