Магдалинчев: Промените, които предлага премиерът, биха засегнали съдебната власт

0
Органите Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите не са непознато явление в Европа, каза още той
Органите Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите не са непознато явление в Европа, каза още той Видео: NOVA

Промените, които предлага премиерът, донякъде биха засегнали съдебната власт. В момента с измененията на Конституцията от 2015 г. разделението на съдебната власт на прокурорска и съдийска колегия донякъде предопределя нещата, които се предлагат сега”.

Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев за „Неделята на NOVA”.

Предлага се създаването на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Тези органи не са непознато явление в Европа. Има страни, в които са въведени и функционират отделно и самостоятелно”, каза още той.

Премиерът заявява, че ВСС на съда ще има 13-членен състав, от които 7 ще са избрани от така наречената „професионална квота”, а 6 ще бъдат избирани от парламента. В момента ситуацията не е много по-различна”, коментира още Магдалинчев. И допълни: „Дали ще бъдат два съдебни съвета или не, има влияние единствено по отношение на избора на тримата големи”.

В изявлението си, премиерът заяви приемане на изцяло нова Конституция – не става въпрос за промени в сегашната. То ще бъде от чл. 1 и ще завърши до заключителните разпоредби на основния закон. Не става въпрос само за няколко изменения. Нещата са много сериозни”, категоричен бе той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари