Лоша работа, всичко ще поскъпне: Какво мислят хърватите за еврото

0
Страх ли ги е от поскъпване - или виждат предимствата?
Страх ли ги е от поскъпване - или виждат предимствата?

От 1 януари 2023 Хърватия не само стана част от Шенгенското пространство, но и въведе еврото. Какво мислят хърватите за новата валута? Страх ли ги е от поскъпване - или виждат предимствата?

За Хърватия започна паметна година. Националният отбор по футбол току-що се класира на трето място в света, а от 1 януари 2023 страната вече членува в Шенгенското пространство и в еврозоната. Хърватите имат достатъчно причини за добро настроение и високо самочувствие, отбелязва Дойче Веле.

В празнично украсения Загреб витрините на магазините вече привличат внимание с ценови табелки в двете валути: куна и евро. Така преходът ще протече най-гладко, а и ще се избегнат спекулациите на недобросъвестни търговци. Службата за защита на потребителите дори ще води черен списък на онези търговци, които закръглят цените прекалено безочливо в своя полза.

Между страха и надеждата

А какво казват потребителите за прехода от куната към еврото? Недалеч от лъскавите бутици в центъра на Загреб хляба си изкарват и по-скромни търговци. В януарския студ стоката си предлагат продавачи на плодове и на цветя. Един от тях се тюхка, че еврото било лоша работа, защото всичко щяло да поскъпне - точно както станало в Германия и Австрия навремето. Пекарката Ивана Хорват пък се опасява, че всички цени ще бъдат закръглени нагоре. "Много хора изплащат ипотеки. И там процентите ще се вдигнат", скептично прогнозира тя. Нейна колежка, която продава плодове и зеленчуци, също се тревожи: "Досега всичко беше наред - и влизането в НАТО, и влизането в ЕС. Не бива обаче да ни взимат валутата", казва жената. А една купувачка споделя, че ще ѝ е мъчно за куната. Но добавя, че еврото носи редица предимства. Пък и след като решението така или иначе вече е взето, остава само да се надяваме на нещо добро, казва още жената.

Надеждата на купувачката очевидно се споделя от мнозинството нейни сънародници: 55% от хърватите подкрепят еврото, макар че повечето хора очакват същевременно и покачване на цените. В Хърватия, една държава с население под 4 милиона, в момента средната заплата възлиза на по-малко от 1000 евро, а пенсиите са около 200-300 евро - далеч от равнището в страни като Германия. В същото време обаче хранителните стоки, облеклото и пътешествията струват почти колкото в Германия.

Хърватия въвежда еврото в една необичайно напрегната международна обстановка, каквато не е имало за никоя от останалите държави в еврозоната. В Украйна бушува война, в Европа се е надигнала инфлация, снабдителните вериги скърцат или направо се късат. През ноември поскъпването в страната достигна 13%, а в сравнение с Германия например държавата не помага особено на закъсалите хора.

В туристическия бранш обаче цари оптимизъм. Шефът на туристическия съюз Кристиян Станичич приема журналистите в офис, чиито стени са украсени с най-привлекателните хърватски пейзажи: тюркоазено море, закътани плажове, идилия. Цялата тази прелест е толкова наблизо, казва Станичич, само на няколко часа път с автомобил - подходящо е дори за кратка почивка. А страната тепърва ще развива бранша: културен и еко-туризъм, по-добра гастрономия, възможности за кратък отдих, разширяване на сезона и отвъд обичайните летни месеци. Миналото лято в страната са били регистрирани цели 24,5 милиона туристически нощувки - сериозен ръст дори в сравнение с годината преди пандемията.

В навечерието на старта в еврото правителството и националната банка проведоха мащабни разяснителни кампании – с реклами по медиите, с листовки за хората. Но от това дори нямаше нужда, защото хърватите добре познават еврото: то вече от години е резервна и неофициална втора валута в страната. Автомобилите и недвижимите имоти се търгуват в евро, заплащането в хотелите също се извършва с общата валута. И въпреки това страната не била готова за общата валута, неочаквано завява икономистката Марушка Визек. Но защо?

Заради структурните проблеми, отговаря икономистката. Да, в Хърватия има сигурност, спокойствие и чистота, има и няколко фирми, които са конкурентоспособни на международния пазар – например в областта на логистиката. Но заплатите все още са твърде ниски, а само с туризъм икономика не се прави. Скептично настроен е и проф. Любо Юркич от Унивреситета в Загреб. Той смята, че Хърватия се отказва от единствения инструмент за своя собствена фискална политика, а от еврото полза имат най-вече по-големите държави.

Ползите за Хърватия

Но не е само това. Целият балкански регион боледува от обезлюдяване, напускат млади и образовани хора, страните наоколо са политически нестабилни, рискът от задлъжняване е висок. Въпреки всичко Хърватия на първо време ще спечели от въвеждането на еврото и влизането в Шенген – нека имаме предвид, че „шенгенската виза" сигурно ще направи страната още по-привлекателна за чуждестранни студенти и за работна сила от трети страни.

Загребският концерн „Кончар" например с четири очи търси специалисти. Тази традиционна хърватска фирма с 3700 работници произвежда влакове, генератори, слънчеви колектори и електроцентрали с традиционна или вятърна енергия. Фирми като „Кончар" разбираемо се радват на еврото и на Шенген, защото това им отваря нови пазари, намалява разноските и разширява международното сътрудничество. Но когато стане дума за увеличаване на заплатите, ръководството си остава сдържано. Защото и в момента концернът плащал на хората доста добре спрямо равнището на заплатите в страната, казва Божидар Полдругач от мениджмънта на фирмата. И добавя, че много неща зависят и от геополитическата обстановка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Даммм,
    Да, да! Само цветя и рози ги очаква в €вропедерасткия съюз! Вече плащат дълговете на ония, от „клуба на богатите“! Съвсем скоро ще започнат да вият от кеф и радост!
  • 5
    3
    хехех
    Те не са чак толкова прости като наш ганьо, ясно е че не си мислят такива глупости.
  • 2
    2
    бина
    Каквото и да стане, хърватите се подготвяха 4-5 години, икономиката им е повече от добра, развиват се, нямат САМО американци в управлението си, защото се вижда по развитието на държавата им! За разлика от България - САМО американски представители са във власта, САМО американски интереси осигуряват, затова България е сгромолясана страна, но е благодарение на приятелите ни от сащ, затова сме толкова зле, дължим го на приятелите ни от сащ!
  • 5
    1
    Дай боже
    Мислят си да не станат като нас Българите .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари