Литературен фестивал в Дом Канети в Русе

0
От осем години Международно дружество “Елиас Канети” организира всяка есен Литературния фестивал Русе
От осем години Международно дружество “Елиас Канети” организира всяка есен Литературния фестивал Русе

От осем години Международно дружествоЕлиас Канети” организира всяка есен Литературния фестивал Русе. Чрез него ценителите на литературата имат възможност да се срещнат на живо с млади и утвърдени автори от България и Европа, да чуят текстове от още неиздадени творби, да отнесат със себе си нови вълнуващи запознанства и приятелства.

Осмият Литературен фестивал ще се проведе в Дом Канети в Русе от 1 до 6 октомври и е под патронажа на Областния управител на Област Русе Стефко Бурджиев, съобщават организаторите. Своето многообразие ще представят гости от Австрия, Германия, Полша, Унгария, България и за първи път от Украйна, пише ТОП НОВИНИ .

Откриването не фестивала е днес, 1 октомври, от 16 часа с представяне на малко познатите "Записки" от Елиас Канети. Програмата за деня продължава в 17 часа с артистично четене на откъси от антологията съвременни полски пиеси за деца и младежи „Различното патенце и... други, не само приказки“. В 18:30 часа публиката ще може да се срещне с немската авторка от български произход Румяна Еберт, чиято книга "Ъгли и овали" ще бъде представена за първи път у нас. 

Освен четения и лекции, фестивалът ще предложи и други форми на изкуство като прожекции на филмирани театрални пиеси. Гостите на фестивала в Дом Канети на ул. Славянска 12 ще могат да разгледат също вече подредената изложба "14 x 14 – Измерване на Дунавското пространство.", а на 2 октомври от 17:30 часа ще бъде открита изложбата "Украинска нощ".

Веднага след откриването започва четене с известния унгарски автор Ласло Мартон, чиято книга "Сенчеста главна улица" е вече позната на българската публика. През почивните събота и неделя програмата на Литературния фестивал предлага маратон от лекции, посветени на Змей Горянин, Георги Марков, политическия ArtComics, четения на български и чуждестранни автори, прожекция на полската пиеса "Цукер сутиен". 

В рамките на тазгодишния фестивал ще се проведат събития и във Велико Търново, съобщават още организаторите. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари