Липсата на сън ви кара да ядете боклуци

0
Трудно ли ви е да избегнете похапването на сладкиши със захар?
Трудно ли ви е да избегнете похапването на сладкиши със захар?

Трудно ли ви е да избегнете похапването на сладкиши със захар?

Вероятният виновник е липсата на добър сън. Ново проучване предполага, че безсънието с бързо движение на очите води до повишена консумация на нездравословни храни, по-специално захароза и мазнини.

Фазата на сънят, наречена бързо движение на очите, е уникална фаза на съня при бозайници, която е тясно свързана със сънуването и се характеризира с произволно движение на очите и почти пълна парализа на тялото.

Проучването показа, че медиалната префронтална кора - мозъчната област, която се набира, когато мислим за себе си, може да играе пряка роля в контролирането на желанието ни да консумираме висококалорични храни с високо съдържание на захароза, когато хората изпитват липса от сън, пише Gotvach.bg.

В проучването изследователите са използвали нов метод за предизвикване на загуба на този вид сън при мишки. Проучването показа, че блокирането на определени неврони обръща ефекта на загубата на сън с консумацията на захароза, като същевременно няма ефект върху консумацията на мазнини.

Установено е, че префронталната кора играе роля в преценката на вкуса на храните чрез вкус, мирис и текстура.

Освен това хората с проблеми със затлъстяването са склонни да имат повишена активност в префронталния кортекс, когато са изложени на висококалорични храни, отбелязват изследователите в статията, публикувана в списание eLife.

Затова е от изключителна важност да си набавяте нужната доза сън. Така не само ще сте по-здрави и трудоспособни, няма да страдате от загуба на енергия и мотивация, но и ще спрете да мислите така обсебващо за вредна храна. Получава се един здравословен цикъл, който освен всичко друго ще допринесе и за по-добрия ви външен вид и липса на проблеми с килограмите.

Опитайте се да консумирате тези храни преди сън, за да може да спите по-добре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари