Лиляна Павлова иска глоба от 150 лева да не може да се обжалва

1
Нови идеи на управляващите: 4 мм грайфер и 150 лв. необжалваеми глоби
Нови идеи на управляващите: 4 мм грайфер и 150 лв. необжалваеми глоби

4 милиметра грайфер и задължително зимни гуми за камионите и автобусите, както и 150 лв. необжалваема глоба, ако нарушават изискванията.

Това са идеите на пътната агенция, изложени в доклад до премиера Бойко Борисов, внесен от регионалния министър Лиляна Павлова, съобщава „Труд”.

Документът повтаря част от идеите на група депутати, гласувани вече на първо четене в транспортната комисия на парламента. Те предвиждат задължително движение със зимни гуми от всички МПС между 1 ноември и 1 април. При нарушение глобата трябва да е от 50 до 200 лв. Предвижда се и отнемане на книжката за срок от 1 до 6 месеца.

Според регионалния министър Лиляна Павлова специално за камионите трябва да се въведе необжалваема санкция от 150 лева за неспазването на тези изисквания, както и ако не спазват забраните за движение, когато се чисти снегът. Тя каза, че особено чуждите водачи на камиони масово не спазват тази забрана и с поведението си на пътя създават условия за задръствания и катастрофи, а често и пречат за почистването на снега. Според юристи необжалваемата глоба е абсурд. Само преди няколко години от Закона за движение по пътищата бяха премахнати необжалваемите глоби до 50 лв.

Освен това в закона пише, че грайферите не трябва да са под 1,6 мм, но специално за товарните и автобусите наредба определя 2 милиметра. Според експерти 4 милиметра е т.нар. златен стандарт за зимни гуми. С течение на времето той се изтрива до 2 милиметра, без гумата да загуби качествата си.

От пътната агенция обаче твърдят, че специално за леките коли 1,6 мм било недостатъчно и трябва собствениците им също да бъдат задължени да имат гуми с 4 мм грайфер за зимни условия.

В европейските страни зимните гуми не са задължителни, с изключение на 3 скандинавски държави, но навсякъде се изисква автомобилът да е пригоден за зимни условия, най-вече да е снабден с вериги.

Фирмите, които ще почистват тази зима пътищата, са в сравнително добра готовност за зимата, отчете вчера Павлова. Към днешна дата не са налице само 500 от общо 3200 машини за чистене на снега. Това обаче не важи за високопланинските пътища, където техниката и материалите са вече налице.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари