Лидл България: Никога не сме твърдели, че сме сертифицирани по ISO стандарт

1
Становище на Лидл България
Становище на Лидл България

"Хранителните вериги в България лъжат със своите сертификати за COVID безопасност"

Това обяви пред ABCnews Емил Илиев, управител на „Си Ес Би“ ЕООД, водещ одитор на системи за управление и акредитиран орган за сертификация. 

„В света няма международен стандарт ISO за COVID-19 безопасност и система за управление. Представяните сертификати от веригите са за безопасна среда и не са международни, както биват обявявани“, коментира той. Според него магазините са длъжни да спазват нормативните разпоредби на Министерството на здравеопазването за предпазване от разпространението на коронавируса. 

„Веригите не могат да предложат по-голяма защита за клиентите си от разпоредбите в сравнение с другите обекти. По този начин заблуждават, че COVID-19 не може да има в търговските им обекти“, посочи Емил Илиев. По думите му те се възползват от употребата на думата сертификация, с което подвеждат потребителите. „Ако има международен стандарт за безопасна среда от COVID, тогава много бързо ще изчезне заразата. Такъв на този етап няма от Международната организация по стандартизация”, каза още Илиев от „Си Ес Би“.

Във връзка с публикуваната вчера статия, Лидл България поиска право на отговор от Dunavmost и заяви официалното си становище:

Ще Ви предоставим допълнително информация относно въведения в компанията COVID Shield сертификат, с която се надяваме да отговорим на всичките Ви въпроси и да адресираме некоректно представената информация във Вашия материал.

Стандартът TÜV AUSTRIA COVID Shield, по който са сертифицирани обектите на веригата, е публикуван през м. май 2020 г. от независимата сертификационна и инспекционна организация TÜV AUSTRIA - световно признат лидер в сферата на сертификацията с почти 150-годишна история. Стандартът TÜV AUSTRIA COVID Shield е лидер в сертификацията на мерките срещу COVID-19 и към днешна дата има повече от 300 клиента на глобално ниво, сред които Philip Morris International, British Petroleum, Marriott, и други.

През септември 2020 г. Лидл България стана първата верига у нас, сертифицирана по COVID Shield от представителите за България на TÜV AUSTRIA. Стандартът TÜV AUSTRIA COVID Shield е частен стандарт за сертификация, удостоверяващ че дадена компания е предприела мерки, отговарящи на местните изисквания на здравните органи и международните добри практики, срещу разпространението на вируса COVID-19. В допълнение той удостоверява, че предвидените противоепидемични мерки реално се спазват във всички административни, логистични и търговски обекти на компанията. 

TÜV стандартът взима предвид различни за всяка държава изисквания на здравните органи по отношение на предписаните задължителни противоепидемични мерки, той трудно може да бъде унифициран за целия свят - изискване, което международните ISO стандарти, обнародвани на национално ниво от държавни акредитационни служби, принципно имат. Въпреки това, TÜV AUSTRIA COVID Shield следва международния стандарт за безопасни и здравословни условия на труд ISO 45001:2018, но го надгражда в много насоки, а именно - с националните изисквания за превенция, както и множество качествени аспекти, като например мерки срещу социалната стигма предизвикана у хората от пандемията от COVID-19.

В последните години практиката е все повече и повече стандарти да се разработват и предлагат от частни организации, защото по този начин по-ефективно може да се преследва високо ниво на спазване на изискванията на стандарта и реална добавена стойност за крайния потребител. Такива стандарти винаги стъпват на изискванията на международни стандарти, но ги надграждат. Примери за това са GLOBALG.A.P., International Featured Standards (IFS), Forest Stewardship Council (FSC) и много други.

Надяваме се да публикувате тази информация и така да дадете възможност на читателите да формират обективно мнение и да преценят тежестта на неоснователните обвинения за лъжа и заблуда във Вашия материал. Никога не сме твърдели, че сме сертифицирани по ISO стандарт, както и „че COVID-19 не може да има в търговските обекти“ и смятаме тези интерпретации в материала за тенденциозни и преднамерени, целящи да омаловажават усилията ни и да уронят престижа и репутацията на компанията.

От стъпването си в страната Лидл България винаги е оперирала с отговорност към служителите и клиентите и продължава да развива и надгражда своите политики и процедури, за да осигури максималната им безопасност и сигурност. Непрекъснато проучваме световните практики и въвеждаме най-подходящите политики, които да осигурят защитена среда за нашите служители и клиенти. Мерките, които сме въвели в обектите на Лидл България с оглед осигуряване на отлична защита срещу COVID 19 , съгласно стандарта TÜV AUSTRIA COVID Shield, надвишават нормативните разпоредби и изпълняването им се следи стриктно, както от вътрешни отговорници, така и от външни представители на сертифициращия орган, който удостоверява дали компанията предприема всички възможни мерки, за да защити безопасността на служителите и клиентите си от разпространението на COVID 19.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В претъпканият автобус:
- Госпожо, хванете се за дръжката, че ще паднете...
- Ама аз съм се хванала.
- Е да, ама аз ще слизам...

Харесай Дунавмост във Фейсбук