Лидл България: Внушенията, че продуктът не е произведен в България на база баркода, са неверни

2
„Произведено в България“ - Да, ама... НЕ!
„Произведено в България“ - Да, ама... НЕ!

СТАНОВИЩЕ НА ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ

Във връзка с публикация в dunavmost.com  по повод видеоклип, публикуван от г-н Костадин Костадинов на 24.08.21 на платформата YouTube, в който се изразяват неверни твърдения, уронващи престижа и доброто име на Лидл България и продукти, предлагани от компанията, бихме искали да изразим следното становище:  

Всички продукти, които Lidl предлага на своите клиенти във всичките 108 магазина на компанията в страната, съответстват на изискванията на Закона за храните и са етикетирани съгласно приложимото законодателство.

Във връзка с неверните твърдения за конкретния продукт – предмет на видеото на г‑н Костадинов, бихме искали да заявим следното:

Обозначението “с. Българево” засяга произхода на основната съставка, а именно – нектарините, с което всеки наш потребител е информиран от опаковката, че продуктът е български. Производителят на нектара от нектарина се намира в гр. Каварна. Обозначението на етикета “Произведено за Лидл България ЕООД енд Ко КД” е напълно законосъобразно и отговаря на всички изисквания, посочени в чл. 8 от Регламент 1169/2011. Нектарът от нектарина се продава под наша собствена марка и с изписването на текста “Произведено за Лидл България ЕООД енд Ко КД” ние искаме да поемем пряка отговорност за безопасността и качеството на продукта.

Внушенията, че продуктът не е произведен в България на база баркода, са неверни и изцяло заблуждаващи. Баркодовете на опаковките на нашите продукти осигуряват тяхната проследимост на касата в нашата магазини. Те се задават спрямо вътрешни процедури, без да имат отношение и връзка към страната на произход на конкретния артикул.

Продуктите „Родна стряха“ са собствена марка на Лидл България и са произведени изключително и само от български производители, при спазване на всички изисквания на приложимото законодателство на Република България. Печатът на опаковките ни „Качество от България“ е регистрирана наша търговска марка, която използваме в пълно съответствие с изискванията на Регламент 775/2018 г.

Лидл България работи с десетки български производители, с които сме изградили трайни търговски отношения и чието развитие сме подкрепили, както свидетелстват стотиците продукти на нашите рафтове. Подкрепата ни за българските производители е устойчива и дългосрочна – работим заедно вече повече от 11 години, а за последните 8 ежегодно осигуряваме достъп на нашите български партньори до европейските пазари. По данни на Института за пазарна икономика само за 2019 г. българските производители са реализирали оборот от близо 390 млн. лв. през българската и международната мрежа на Lidl, като тези числа нарастват с всяка изминала година.

Екипът на Лидл България

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари