Личните лекари са получили под 1/3 от заявените от тях ваксини

0
Спирането на препарата на "АстраЗенека" повлияло негативно
Спирането на препарата на "АстраЗенека" повлияло негативно

Спирането на препарата на "АстраЗенека" повлияло негативно

Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини, а не в готовността на личните лекари да извършват тази ваксинация. Това е изводът от анкета, направена сред джипитата, проведена от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

По техни данни личните лекари са заявили към 12.03. общо 67 530 дози, а да получили 19 080 броя. 75% от джипитата са получили между 10-40 дози, което по думите им е крайно недостатъчно при положение, че са поискали между 50 и 200.

Има внушително несъответствие между заявени и получени дози ваксина, което води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от общопрактикуващите лекари въпреки явната и заявената готовност от наша страна, както и желание от пациентите“, се посочва в изводите им.

От анкетата става ясно още, че близо 10% от джипитата е трябвало да посетят над четири пъти Регионалните здравни инспекции, за да получат дози, като е имало случаи да си тръгнат и с празни ръце. Едва 30% от тях са ходили само по веднъж.

От отговорите на личните лекари се разбира, че им се е налагало да чакат средно по час и половина, за да получат дози. А под 2% са били снабдени с иРНК ваксините на „Модерна“ и „Пфайзер“, въпреки че над 60% от пациентите им са искали да се имунизират с тях.

В условията на пандемия и кампания за бърза, масова ваксинация институциите са длъжни да осигурят максимално гъвкава логистика. Има огромен брой хора в риск, които не могат да се възползват от бърза и удобна ваксинация“, посочват джипитата.

Те настояват приоритетно да се доставят до общопрактикващите лекари необходимите дози за ваксинирането на заявилите се при тях пациенти. 

Според тях трябва на електронната страница на всяка РЗИ и здравното министерство да има информация за наличните и предоставени вид и брой дози ваксини на личните лекари и пунктовете за имунизация, която да се актуализира ежедневно.

Анкетата показва още, че част от заявилите желание за ваксинация са се отказали след спирането на препарата на "АстраЗенека" или са пренасочили избора си. Фактът, че няма ваксини при личния им лекар, също ги е накарал да направят друг избор къде да си поставят ваксина.

Проблем се явява и това, че на джипитата не е предоставен избор от ваксини, а само от оксфордската ваксина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари