Лични лекари се сбиха с охраната на столичната РЗИ

2
От столичната РЗИ отговориха писмено, че не толерират подобно поведение, особено от лекари
От столичната РЗИ отговориха писмено, че не толерират подобно поведение, особено от лекари Видео: БНТ

Напрежение и опашки от лични лекари заради ваксини

 В социалните мрежи бяха разпространени кадри от караници между чакащите вчера. Днес от сутринта имаше опашки от лични лекари, които бяха поканени да чакат вътре, предаде БНТ. 

Спречкването пред столичната регионална здравна инспекция става вчера около 15.00 часа, когато мъж идва отпред с хладилни чанти. Той трябва да вземе втори дози за ваксините. През това време се е образувала опашка от 30 - 40 лични лекари и охраната иска да го пусне вътре, защото по думите на РЗИ те имат отделна уговорка с него и идва от болница.

По думите на очевидците обаче той е бил със служебен автомобил на Военномедицинска академия. След като той тръгва да влиза в сградата личните лекари вдигат скандал и не искат да го пуснат вътре. Така се стига до ескалация на напрежението.

Становището на РЗИ е, че до ситуацията се е стигнало поради липса на организация от самите лични лекари, защото тяхната отговорност била да изпратят имейли, че ваксините са пристигнали и в кой час те ще бъдат налични за раздаване, но не и да правят самата организация.

Лоша организация - така медиците описват начина на получаване на ваксини в столичната РЗИ.

Д-р Станислава Крайселска е убедена, че ако личните лекари имаха определени часове нямаше да се стигне до ескалация на напрежението.

"От вчера са започнали да връщат сутринта колеги и са казали да дойдат след 13.30 часа. И след един дълъг ден на първа смяна, оставяме всички престилките и отиваме да се наредим за заветните два флакона. Някои колеги имат да поставят втора доза, в това число и аз, чакаме от 13.30 до 16.00 часа и нещо", каза по телефона личният лекар д-р Станислава Крайселска.

"Няма конфликт между личните лекари от лечебни заведения, които чакаха три часа освен това. Конфликтът дойде, когато дойде един младеж, облечен в костюмче и пререди 3-часова опашка, хора без вода, без тоалетна. Освен, че са лекари, това са и лечебни заведения и зад тях не стоят лечебни заведения, а хора, които чакат за ваксини", допълни д-р Георги Миндов, председател на Столичните общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Българския лекарски съюз.

Днес напрежението не ескалира до вчерашните нива, но недоволни от повторната липса на организация отново не липсваха.

"Горе има над 35 човека. Не се спазват никакви противоепидемични мерки, ще гледам да дойда на обяд отново, за да се опитам. Това ще е за трети път тази седмица за тези два дни", добави д-р Михаил Михов, общопрактикуващ лекар и дерматолог.

След час и половина чакане медицинската сестра Мая Терзиева успя да вземе нужните дози.

"Взех това, което се полагаше за втора доза, два флакона от "Пфайзер" и два от "Модерна". Просто трябва да се направи по-добра организация, за да не се виси толкова дълго", заяви медицинската сестра Мая Терзиева.

Проблем, според личните лекари в столицата, се оказа и получаването на достатъчно ваксини за втора доза.

От столичната РЗИ отговориха писмено на БНТ, че не толерират подобно поведение, особено от лекари. В становището им се казва още, че многократно директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев е разговарял със съсловната организация и столичната ѝ структура за създаването на организация, но до такава не се е стигнало. В писмото от РЗИ-София информират, че в момента няма нито един личен лекар, който да чака за ваксини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари