ЛГБТИ изпрати отворено писмо до няколко институции у нас

1
Няма да позволим правата на ЛГБТИ хората да бъдат потъпквани безнаказано, заявяват от организацията
Няма да позволим правата на ЛГБТИ хората да бъдат потъпквани безнаказано, заявяват от организацията Снимка: Уикипедия

Няма да позволим правата на ЛГБТИ хората да бъдат потъпквани безнаказано, заявяват от организацията

Отворено писмо до институции за осуетяването на провеждането на филмова прожекция в рамките на "София прайд филм фест" изпратиха от "ЛГБТИ Действие", съобщиха от организацията, която е сред организаторите на "София прайд", предава БТА. Писмото е адресирано до кмета на София Йорданка Фандъкова с копие до ст. ком. Калоян Милтенов, директор на СДВР, и до председателя на парламента Росен Желязков.

На 10 юни организиран протест на крайни националисти попречи на провеждането на прожекция в кино „Одеон“ в рамките на "София прайд филм фест" – ежегодно провеждана част от културната програма на "София прайд", най-голямото събитие на ЛГБТИ общността в София и в България, се посочва в писмото, подписано от председателя на организацията Деница Любенова.

Събралата се тълпа, както и отказът за съдействие от страна на служителите на МВР по обезпечаване на спокойното протичане на прожекцията и достъп на публиката до нея принуди организаторите от "София прайд" в лицето на "ЛГБТИ Действие" да отменят прожекцията. Пред свидетели от организацията управителят на киносалона получи закана от протестиращи, че ако допусне следващите прожекции в програмата ще последват нови такива протести, отбелязва Любенова.

Филмът, който трябваше да бъде показан, е „Близо“ на белгийския режисьор Лукас Донт. Той е излъчван неколкократно в България, без да предизвика подобни реакции. Настоящите събития обаче идват, след като дни наред в столицата бяха вандализирани рекламни пана и билборди на предстоящото шествие "София прайд", както и след няколкогодишна клеветническа кампания срещу ЛГБТИ общността, се заявява в писмото.

В него се посочва, че съгласно Конституцията и международните договори, по които България е страна, властите дължат защита на свободата на мирно събиране. Тази защита се дължи както на събрания, провеждащи се на публични места, така и на събрания, провеждащи се в помещения частна собственост. Съгласно закона, столичният кмет дължи да прекрати събрания, които не са мирни и нарушават упражняването на правата на другите, а полицията - да съдейства на кмета за това, както и на организаторите за отстраняване на провокатори или лица, които не са част от мирното събиране. Това вчера не се случи, пишат от организацията.

Недопустимо е през 2023 г. в София, където "София прайд" се провежда от 2008 г. насам, да се осуетява упражняването на конституционни и основни човешки права на ЛГБТИ хората, при бездействие от страна на властите, заявяват те. Ето защо ви призоваваме срочно, преди тазвечерната прожекция от програмата на "София прайд филм фест", столичният кмет и ръководството на СДВР да предприемете всичко необходимо съобразно компетенциите си, за да осигурите мирното протичане и спокоен достъп до тази и следващите прожекции в рамките на филмовата програма, апелират от ЛГБТИ организацията.

Те призовават държавните институции и политическите партии "да осъдят оклеветяването на ЛГБТИ общността и вероломните действия, с които се осуетява упражняването на конституционните и човешките им права". Призоваваме Народното събрание срочно за приеме изменения в Наказателния кодекс, инкриминиращи престъпления, мотивирани от сексуалната ориентация на пострадалите, се посочва още в писмото.

"Ние няма да позволим правата на ЛГБТИ хората да бъдат потъпквани безнаказано, а общността ни - оклеветявана и очерняна със стереотипи, и ще се борим за това с всички средства на правовата държава", заявяват от организацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    8
    Филмът
    разказва за близиииикото приятелство на две 13 годишни момчета Не че съм голям привърженик на "Възраждане", но в случая ги подкрепям с всички крайници!
  • 11
    7
    гнусно
    долу LGHDTV+ педалите
  • 16
    6
    до 4
    тях не ги интересува Бог, те живеят само за материалния свят и плътското. такива дегенерати и морално угнетени индивиди изобщо не трябва да се вземат насериозно.
  • 18
    5
    А знаехте ли, че...
    Социалната министърка в кабинета на акад. Николай Денков и Мария Габриел, Иванка Шалапатова е лезбийка/гей/педерастка? ****************************** https://pik.bg/гърми-скандал-софия-прайд-си-има-министър-в-кабинета-на-ппдб-и-герб---ще-отговаря-за-децат-news1178512.html
  • 22
    4
    младен иванов
    Само комплексарите обичат показно да се показват пред обществото.И какво показвате,собственото си морално падение и извратенящина.Интересно ми е как ще парадирате така нагло за вашите права пред Божия съд,пред който ще се изправите рано или късно и ще бъдете осъдени на вечна погибел.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари