Левон Хампарцумян: Държавата се управлява от пиари и драматурзи

0
Не сме готови за децентрализация, заяви председателят на УС на Българския форум на бизнес лидерите
Не сме готови за децентрализация, заяви председателят на УС на Българския форум на бизнес лидерите Снимка: Фейсбук

Не сме готови за децентрализация, заяви председателят на УС на Българския форум на бизнес лидерите

"Децентрализацията предполага силни институции по места. Ние нямаме централни силни институции, камо ли по места." Това каза председателят на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR, коментирайки един от основните приоритети на кабинета.

Той припомни, че една от основните причини на аржентинските кризи е задлъжнялостта на отделните провинции.

"На хартия изглежда прекрасно, но местните интереси, които строят подпорни стени, да им оставиш и финансите, е рецепта за катастрофа. Не сме готови и нямаме достатъчно силни институции, които да осигурят демократичния контрол на едни такива процеси. Първо трябва да се подредят нещата", обясни Хампарцумян.

Според него управляващите от не-коалицията трябва първо да се научат да наричат нещата със собствените им имена.

"Когато думите са грешни, изводите да бъдат правилни е много трудно. Изисква се голямо изкуство. Икономически сме най-назад, институционално сме разбити. Очевидно е, че тази дружба не води до добри резултати. Трябва лека-полека да започне да се разглобява. Алексей Петров е човек със спорна репутация. Част от неговите биографични подвизи са хартиени и с огромна амбиция, и желание да се бърка в политиката и в управлението на държавата, където му се получаваше доста време", коментира гостът.

Хампарцумян заяви, че не вижда нито амбиция да влезем в Еврозоната и Шенген, нито последователни твърди действия и намерения.

"Забравете 1 януари 2024 година. Трябва да се опитаме да направим нещо за 2025 г. Не виждам практическите организирани и целенасочени усилия в тази посока. Тази държава се управлява от сондажи, пиари и всякакви други драматурзи, но не и от професионалисти", смята той.

За да се справим с инфлацията - трябват организирани усилия, подчерта банкерът. "Българската икономика все още расте, но се задават черни облаци на хоризонта. Трябва да започнем да се подготвяме за по-лоши дни. За Шенген е същото. Около тези наводнения къде изчезнаха мигрантите? В Европа стават наводнение, но не падат мостове. Основната инфраструктура трябва да се проектира, за да издържи", на мнение е Хампарцумян.

Най-добрият начин за борба с инфлацията е да се продадат повече стоки и услуги, но това изисква дългосрочни и устойчиви усилия, изтъкна гостът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Ние пък...
    Акъл от чифути, арменци, цигани и негри не щем.
  • 3
    2
    aha
    А БНБ от инженер-химик! Жалка история...
  • 2
    1
    Аз
    Химикът хампацурко за първи път е прав!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари