Лекарите в Русе няма да може да се пенсионират, защото ще загинат преди това от преумора

1
Русенските лекари искат реформи в здравеопазването
Русенските лекари искат реформи в здравеопазването Видео: БНТ

Необходими са реформи, а не промени. Така коментираха русенските лекари предложените, според новата областна здравна карта, съкращения на болнични легла и специалисти. Според тях, ако от Здравното министерство искат да снижат разходите по клинични пътеки, това няма как да стане като намалят наполовина броя на специалистите в доболничната помощ.

В момента лечебните заведения се самоиздържат от клиничните пътеки, припомнят русенските лекари. Затова и още преди 14 години многопрофилната болница намалила леглата наполовина, за да оптимизира разходите си, предаде БНТ.

“Никой шеф не е съгласен да държи празни легла, защото в крайна сметка му се плаща колко болни са преминали, колко пътеки са изпълнени”, отбелязва д-р Антон Въжаров – председател на БЛС – Русе.

Лекарите не виждат смисъл и в предложението, както за Русе е изчислено, да се съкратят с 38% хирургичните легла, а терапевтичните – с близо 12%, и едновременно с това да се намали броят на доболничните специалисти.

“Може ли от 8 терапевтични практики да остане само една. Тези 8 терапевтични практики се справят много добре. А като остане само една – този колега какво ще прави?! Той ще лудне. Сигурно няма да може да се пенсионира, защото ще загине преди това от преумора”, коментира д-р Камен Кожухаров – управител на Комплексен онкологичен център – Русе.

Лекарите не са наясно и от тук нататък как ще се развиват.

“Значи, ако искам да разкрия към нашата хирургия нещо ново, по-иновативно или кожно отделение, болницата няма да може да го разкрие”, подчертава д-р Камен Кожухаров – управител на Комплексен онкологичен център – Русе.

Затова русенските лекари предлагат преди да бъдат публикувани, областните здравни карти да бъдат широко обсъдени с лекарските колегии, ръководителите на лечебни заведения, специалисти, представители на здравните институции и пациентски организации.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари