Лекар: Ако нямаш 40 лева - умирай!

1
Толкова ли струва един човешки живот – 40 лева!
Толкова ли струва един човешки живот – 40 лева!

От вчера сутринта във фейсбук и ютуб има качен видеоклип с особено скандално съдържание.

Той е направен в стил „Скрита камера“, очевидно с мобилен телефон, пише FRONT

Действието се развива в спешния кабинет на (за съжаление неназован) медицински център. Участници са разгневен мъж – навярно съпруг на жена със здравословни проблеми, и дежурният лекар. Ето последвалия диалог:

- Вие доктор ли сте?
- Да.
- Отвън пише „Неотложна помощ“.
- Да.
- Защо не сте я прегледали тогава?
- Защото с личните лекари работим до 20 часа.
- Ама отвън пише „Неотложна помощ“! Вие доктор ли сте?!
- Да.
- Защо не сте я прегледали тогава?
- Тя не пожела да плати 40 лева. Аз й предложих…
- Ама нали това е неотложна помощ?! Защо трябва да се плаща? С платени осигуровки. Вие какъв доктор сте?
- Доктор Божков се казвам. Обърнете се към директора.
- Ама защо не сте я прегледали?
- Защото тя не желае да плати. 40 лева. Този кабинет не работи със здравната каса. Говорете с доктор Диманов, моля ви. Не с мен, аз съм изпълнител.
- Ама имате пациент, който идва с оплаквания. Щяла да припадне на улицата. Аз идвам от работа. Идва тук, че е най-близо. Личната ни горе в момента не е са смяна. Какъв доктор сте вие тогава, аз не мога да разбера. Защо ви се плаща на вас…
- Това са административни неща, на които аз…
- Не, бе, не можа ли да я прегледаш, бе човек!
- Няма да я прегледам и не желая да…
- Ако тука умре, кой ще бъде виновен? Ей тука ако падне до вратата? А? Кой ще е виновен тогава? За едни 40 лева! Ще забогатеете ли с тия 40 лева не мога да разбера. Толкова ли струва един човешки живот – 40 лева! Не ви е срам, бе!
- Не мога да м…
- Не ви е срам!
- Не може да ме е срам!
- Защо?!
- Не може да ме е срам!
- Доктор ли сте? Дали ли сте клетва? Че не трябва да върнете пациент, който е в нужда. Отвън пише „Неотложна помощ“. Пише ли го?!
- Това означава… Вие чел ли сте клетвата?
- Не ме интересува!
- Тогава не дейте да говорите за клетвата като не ви интересува.
- Това нещо няма да го оставя така, да знаете! Ще си понесете последствията.
- Добре!

За отрицателно време този клип предизвика десетки коментари. Повечето хора са бесни на здравната ни система, реформата, министъра и прочее, а най-бесни са на въпросния доктор Божков. Ще ви спестим нещата, които някои от коментиращите предлагат да се направят на д-р Божков. Ето някои от мненията:

Даниел Георгиев: Единствената държава, в която със здравни осигуровки си на улицата или пред кабинета на някой "лекар". В момента съм в Германия, здравно осигурен, ходя на лекар, рецепта ми дават и не плащам лекарства - всичко поема здравната каса. Миналата година бях за малко в България, трябваше да плащам като поп, след като видяха къде се осигурявам, макар че тя важи за целия ЕС. Нямам думи... Беззаконие е това.

Бобо Колев: Отивам с високо кръвно и с болки в областта на гърдите в медицински център Медива (който работи със здравната каса и където има спешен център) във видния столичен квартал Люлин около 22:00 часа вечерта. След известно чакане на рецепцията, киселата служителка ми казва, че щом нямам направление - трябва да платя 50 лв.

Интересно как ще си взема направление в този час и как ще оцелея чакането за него...

Естествено в бързината си не бях взел пари..и след тази случка на рецепцията познайте колко ми се нормализира кръвното... Върнах се с парите,  дадох ги и милият доктор ми премери кръвното, предписа ми „Тритейс“ (който пиех всеки ден така или иначе) и ми каза да си вървя...

Зададох същия въпрос - животът ми 50 лв. ли струва... отговор нямаше.

Няколко седмици по-късно заминах за чужбина и до ден днешен съм тук, далеч от семейството ми, но и далеч от тази помия... и с много хапчета „Тритейс“ с изтичащ срок на годност вече...
Успех на всички в България... с тази система, правила и всичко, налагащи безкомпромисен геноцид.

Маруся Иванова: И ако го набиеш (което си го заслужава), ще те сцепят, защото си бил "свещен"," беззащитен","невинен""лекар.

Много от хората питат за кое лечебно заведение става дума. Нека ако някой разпознае въпросния „Доктор Божков“ и знае къде работи той, да ни пише.

Източник: FRONT
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари