Lada е официално призната за най-непопулярната кола в Европа

0
Най-близо до Lada в класацията е френския производител на спортни автомобили Alpine
Най-близо до Lada в класацията е френския производител на спортни автомобили Alpine

Lada е официално призната за най-непопулярната автомобилна марка в Европа.

След атаката срещу Украйна и налагането на санкции срещу Русия продажбите на марката станаха още по-малки - по няколко десетки коли на месец. Това сочи статистика на Европейската асоциация на автомобилните производители АСЕА, пише Факти.

Така през май в Европа са продадени само 75 автомобила Lada от всички модели. За същия период на миналата година са закупени 133 автомобила, което е спад от 43.6%. Общо от януари до май са продадени 585 коли Lada на европейския пазар, което е с 4.9% по-малко от година по-рано.

Lada в Европа се купува дори по-малко от скъпите и ексклузивни марки, като Bentley, Ferrari и Lamborghini. Най-близо до Lada в класацията е френския производител на спортни автомобили Alpine - 319 автомобила, продадени през май и 1 275 - от началото на годината.

Трябва да се отбележи, че официалните доставки на Lada за ЕС спряха през 2019 г. - след въвеждането на по-строгите екологични стандарти Euro-6 +. Въпреки това, редица независими дилъри продължиха да внасят руски автомобили - предимно Lada Niva.

Прогнозите са, че темпът на спад в продажбите на ВАЗ в Европа ще се ускори, и то не само поради санкциите. Както знаете, в Толиати започна пускането на т. нар. „опростена“ версия на Lada Granta, която е със стандарт Euro-2 без ABS и въздушни възглавници.

Такива автомобили няма как да бъдат допуснати на европейския пазар. Освен това Росстандарт официално забрани изнасянето на такива автомобили извън Русия - експлоатацията им е разрешена само в страната, където са произведени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    15
    до 11
    Какво става, бе Байдън? Още ли търсиш на кого е марката Лексус, който уж си имал, посерко нещастен?:)_)))
  • -1
    14
    до 11
    ...то предпазни колани в ладите имаше от 70 и някоя година, бе селянино, ти изобщо автомобил виждал ли си или се ориентираш с Гугъл?:)))
  • 1
    13
    до 10
    А Лада в Африка ли се произвежда, бе смотан? Да ми кажеш Лексус на кого е марка, бе мангал?:))))
  • 1
    12
    хаххаха
    В Европа си бил да въртиш геврека, от камиона не си слизал, дееба тъпия делиормански тираджия!
  • 0
    11
    хахах
    В Европа вече лади и горските няма да карат, със стандарт евро2, без abs, без колани предпазни. Ти най-много още да търкаляш твоята, дето има технологии на рено от едно време, помияр.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари