КЗК започна проверка на сделката за Нова телевизия

0
Комисията за защита на конкуренцият ще провери влиянието на концентрацията върху медийния пазар
Комисията за защита на конкуренцият ще провери влиянието на концентрацията върху медийния пазар

Комисията за защита на конкуренцията стартира проверка на сделката за българската Нова телевизия с детайлен анализ на дейността на кандидат-купувача "Адванс Медиа Груп" ЕАД - компания под контрола на Кирил и Георги Домусчиеви.

Тя заяви преди дни намерението си да придобие 100% от Нова Броудкастинг Груп АД. Прехвърлянето на собствеността подлежи на регулаторно одобрение от антимонополния орган, пише Investor.BG.

Съобщението на КЗК е публикувано на сайта в Публичния електронен регистър. В него се посочва, че започва преглед на производство от страна на КЗК върху концентрациите между предприятия и влиянието върху медийния пазар.

На 22 февруари стана ясно, че „Адванс Медиа Груп“ ЕАД и шведската медийна група Modern Times Group (MTG) са подписали договор за продажба на „Нова Броудкастинг Груп“ АД, част от които е и „Нова телевизия“. Общата стойност на сделката е 185 млн. евро. Споразумението предвижда българската компания да придобие 100% от „Нова телевизия“ и мажоритарен дял в „Нет Инфо“.

Advance Media Group е дъщерно дружество на компанията „Адванс Пропъртис“ ООД, която е  собственост на българските предприемачи Кирил Домусчиев и Георги Домусчиев.

Очаква се финализирането на сделката да е факт през второто тримесечие на 2019 г.

Припомняме, че през февруари миналата година бе обявено, че MTG продава своето 95-процентно акционерно участие в българската група на PPF Group, която е управлявана от Петр Келнер. В средата на лятото миналата година чешкият милиардер завърши закупуването на норвежкия телеком Telenor в Централна и Източна Европа, тоест в България, Унгария, Черна гора и Сърбия.

Няколко месеца по-късно обаче през юли Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката за продажбата на "Нова Броудкастинг груп". В мотивите си антимонополният орган подчертава, че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.

Така в началото на годината преговорите между МТG и PPF Group на чешкия милиардер Петр Келнер за продажбата на Nova Broadcasting Group се провалиха.

„Нова Броудкастинг Груп“ АД притежава най-голямата медийна група в България. В портфолиото на компанията влизат седем телевизионни канала – Нова, Кино Нова, Диема, Диема Спорт, Диема Спорт 2, Диема Фемили, както и дигиталната компания "Нетинфо". Компанията притежава радио Nova News и издателската група AtticaEVA. Компанията има около 650 служители в България. Тя е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България.

Последният анализ на КЗК показа, че Nova Broadcasting Group има между 30 и 40% дял на пазара на телевизионно разпространение за 2016 и 2017 г. Делът на „Нова“ на пазара на телевизионна реклама с национален обхват е между 40 и 50%. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари