Купувайте, братя, вносни домати и вече няма да имаме български

1
Инвазията на вносни зеленчуци на пазара застрашава старите български сортове
Инвазията на вносни зеленчуци на пазара застрашава старите български сортове Видео: БНТ

Инвазията на вносни зеленчуци на пазара застрашава старите български сортове, алармират производители. Ще изчезне ли родният розов домат заради по-трайните холандски и турски зеленчуци с отличен търговски вид? Производител на семена от Стряма се е заел с нелеката задача да опази българските сортове. Захари Тошев отглежда първият патентован български розов домат.

Повече от 15 години фирмата на Захари Тошев разработва български сортове зеленчуци и ги отглежда за семена върху 200 декара. През 2008-а той патентова традиционния розов български домат.

Според Тошев, който е производител на семена, българският розов домат изчезва, защото големите производители се насочват към холандски сортове и изобщо вносни, а те са по-твърди и по-добре издържат на транспорт, имат и по-добър външен вид имат, но отстъпват на вкус.”

Агрономът Йорданка Тошева определя нашите домати като много месести, вкусни, сочни, с тънка люспа. Те не са твърди като вносните и хората, които ги произвеждат в страната, основно за собствени нужди, ги произвеждат и за местните пазари.

За съжаление българският розов домат вече може да се закупи само по малките пазари. Ще го познаете по това, че е много едър, има различна форма и малко петънце на върха.

Често родният розов домат достига до 800 грама. Откъм дръжката има зелен пръстен, който изчезва, когато е най-силно узрял. Предпочитан е от потребителите заради добрите вкусови качества и затова напоследък фирмата на Захари Тошев произвежда
все повече семена. Продава и на българи, които живеят в чужбина и отглеждат доматите в дворовете на къщите си.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари