Крум Зарков ще се кандидатира за лидер на БСП

0
Очаква се зад депутата от Русе да застанат както критиците на Корнелия Нинова, така и редови социалисти
Очаква се зад депутата от Русе да застанат както критиците на Корнелия Нинова, така и редови социалисти

Това ще стане на прекия партиен избор догодина

Избраният за депутат в 47-ото Народно събрание Крум Зарков ще се кандидатира за лидер на БСП на очаквания пряк избор догодина.

Спекулации за кандидатурата му имаше от седмица, но тази вечер той обяви участието си във вътрешните избори в новото предаване "Демокрацията" на ТВ1, предава Дневник.

Според взетото "на подпис" решение на Националния съвет миналата събота конгресът на БСП трябва да се събере на 22 януари, за да констатира оставката на Корнелия Нинова след изборния крах, да обяви временен лидер и да насрочи втория в историята на партията пряк избор за лидер.

Очаква се зад Крум Зарков да застанат както критиците на Корнелия Нинова, така и редови социалисти. Има спекулации, че настоящият лидер ще лансира Кристиан Вигенин за неин наследник.

Днес Крум Зарков каза, че не кандидатът на вътрешната опозиция и че се надява да има достатъчно конкуренти. Според него изборът трябва да е пряк и да не се връщат старите правила за избор на лидер - от конгреса. Той обеща, че ако стане лидер, БСП ще работи по темите, които вълнуват и млади, и възрастни.

На първия на 12 септември 2020 г. Корнелия Нинова спечели втория си мандат като лидер на първия пряк избор с гласовете на 43 228 социалисти при 53 807 гласували от 80 236 членове по списък. Основният ѝ опонент тогава бе предишният ѝ заместник Кирил Добрев.

Юристът Крум Зарков (39 г.), който е завършил право в "Сорбоната", бе част от екипа на "Позитано" 20 на предишния лидер Михаил Миков. След избирането ѝ Корнелия Нинова го покани в тясното ръководство на БСП - Изпълнителното бюро, където бе до скоро. След изборната загуба на 4 април т.г. той и Янаки Стоилов поискаха оставката на Нинова и после бяха отстранени от бюрото, където имаше и други смени. Той е и член на широкото ръководство - Националния съвет, като м.г. е единственият избран в него с мнозинство (повече от половината от гласувалите на конгреса, другите 184 места се попълват по висшегласие или заради заеманата длъжност).

Крум Зарков е депутат в 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание като депутат от Русе, като в първите две е зам.-председател на парламентарната група, а във всички - зам.-председател на правната комисия.

Междувременно вътрешната опозиция в БСП твърди, че е събрала необходимите подписи (64 от 185) за свикване утре след обяд на присъствено заседание на Националния съвет, защото искат конгресът да е спешен и още тази година, както и Корнелия Нинова да не води преговорите за правителство. Според ръководството на "Позитано" 20 подписка не е депозирана и пленум утре няма да има.

Дори и опозицията на лидера да се събере в партийната централа, не може да реши нищо, но може да засили вътрешното напрежение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари