Кристалина обеща пари на България. Дали?

0
Ако се стигне до хуманитарна криза заради бежанците,България може да получи финансова помощ от ЕС
Ако се стигне до хуманитарна криза заради бежанците,България може да получи финансова помощ от ЕС Снимка: БУЛФОТО

България може да получи финансова помощ от ЕС, ако се стигне до хуманитарна криза заради мигрантския наплив, съобщава БНР.

Това каза Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор Бюджет и човешки ресурси, във връзка с приетото предложение на ЕК за европейски механизъм за спешна хуманитарна помощ от 700 евро за следващите три години в ЕС при извънредни ситуации в предаването „Събота 150“ на БНР. 

Георгиева изрази надежда, че няма да се стигне до подобна ситуация с нашата страна и обясни, че с новия план, за който са предвидени общо 700 милиона евро, ще може да се реагира много по-бързо при нужда.

„В момента най-голямата ни грижа е да се справим с хуманитарната криза, която произтича от потока бежанци към Европа. С новия инструмент ние можем веднага, в рамките на 24 часа, така, както помагаме при хуманитарни кризи извън ЕС, да помагаме при хуманитарни кризи в Европейския съюз”, посочи тя.

„Това, което правим за сега, е да идентифицираме къде имаме пари, които все още не използваме и това е най-вече по програмата на релокация на бежанци, където има прогрес и успехи в това да се преместват от Италия и от Гърция в други страни, но скоростта, с която се движим е по-малка от тази, която се очакваше при определянето на финансирането”, заяви еврокомисарят. „Ние предвиждаме за тази година там 400 млн. евро и смятаме, че с ускоряване на програмата можем да ги усвоим, но това едва ли ще се случи в следващите 6 месеца. За това ние използваме тези пари да финансираме първия транш за хуманитарната помощ вътре в ЕС”, каза още тя.

Според Георгиева до края на тази година ще се наложи отново да се преразглежда бюджета, като намират пари за приоритети в програми, където използването им е по-бавно.

„Миналата година ние усвоихме за първи път в историята на ЕС 90.9% от парите, с които разполагахме, като постоянно преустановяваме къде върви бързо изпълнение и пренасочваме пари от бавно изпълнение към бързо. Това правим и сега”, добави тя.

Кристалина Георгиева обясни и че пари от кохезионния фонд на ЕС, каквито получава и България, няма да бъдат пренасочвани за решаването на хуманитарни кризи.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари