Кристалина Георгиева: Ваксиниране, калибриране, ускоряване

0
Големи части от света може да останат неваксинирани и човешката трагедия ще добие още по-големи измерения
Големи части от света може да останат неваксинирани и човешката трагедия ще добие още по-големи измерения Снимка: Getty Images

Нужни са силни политически действия — ваксиниране, калибриране, ускоряване

"Все още можем да постигнем поставените от МВФ, Световната банка, СЗО и СТО цели за ваксиниране на поне 40 процента от хората във всяка страна до края на тази година, и на поне 70 процента до края на първата половина на 2022 г. Нуждаем се обаче от по-силен тласък".

Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. В университета "Бокони" в Милано тя произнесе реч на тема „Преодоляване на разделенията и премахване на пречките пред възстановяването“.

"Необходимо е рязко да увеличим доставките на дози за развиващите се страни. По-богатите държави трябва незабавно да изпълнят обещанията си за дарения. Заедно трябва да увеличим възможностите за производство и разпространение на ваксини и да премахнем търговските ограничения върху медицинските изделия. В допълнение към ваксините трябва да преодолеем и недостига на 20 млрд. долара в безвъзмездното финансиране за тестване, проследяване и терапия", посочи Георгиева.

По думите ѝ колкото по-дълго продължи пандемията, толкова по-трайни ще бъдат разделенията между държавите и толкова по-труден и ще бъде изборът на мерки между разнороден набор от политики.

"Въпреки че централните банки по принцип могат да пренебрегнат преходния инфлационен натиск и да избягват затягане на коланите, докато не се получи по-голяма яснота за основната динамика на цените, те трябва да са готови да действат бързо, ако възстановяването се засили по-бързо от очакваното или рисковете от повишаване на инфлационните очаквания станат осезаеми. Но страните, които вече са изправени пред нарастващи инфлационни очаквания и по-устойчив ценови натиск, бяха принудени да затегнат мерките — труден избор в условията на изключително неравномерния ход на възстановяването", каза още тя.

"Ако не го направим, големи части от света ще останат неваксинирани и човешката трагедия ще добие още по-големи измерения. Този неуспех допълнително ще забави възстановяването. Възможно е през следващите пет години загубите на световния БВП да нараснат до 5,3 трилиона долара", предупреди Георгиева.

"На фона на мащабните глобални промени, които предстоят в близките години и десетилетия, ние виждаме три приоритетни въпроса за икономическата и финансовата стабилност: изменението на климата, технологичните промени и приобщаването", подчерта шефът на МВФ.

"Знаем, че борбата с изменението на климата е от решаващо значение за планетата и за благоденствието. Страшните предупреждения в последния доклад на Междуправителствената група за изменението на климата (МГИК) не оставят никакво съмнение, че трябва да действаме сега", каза още Кристалина Георгиева в своята реч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари