Кристалина Георгиева не събра достатъчно гласове за шеф на МВФ

0
Няма консенсус за кандидатурите на Георгиева и Дейселблум в битката за МВФ
Няма консенсус за кандидатурите на Георгиева и Дейселблум в битката за МВФ Снимка: Ройтерс

Кристалина Георгиева и холандецът Йерун Дейселблум не успяха да получат необходимото мнозинство от европейските финансови министри, за да бъде обявен един от двамата за кандидат за шеф на Международния валутен фонд.

Това обяви днес европейски източник, цитиран от АФП.

Дотук се стигна, след като Георгиева и Дейселблум останаха единствените двамата кандидати, между които трябва да бъде избран управляващ директор на МВФ, след като се оттеглиха други трима претенденти за поста.

Снощи това направи Мариу Сентену, който в момента оглавява Еврогрупата и е министър на финансите на Португалия, днес го последваха испанският министър на икономиката Надя Калвиньо и Оли Рен - управител на централната банка на Финландия и бивш еврокомисар.

Смята се, че при гласуването разделението между Юга и Севера в Евросъюза може да се окаже решаващо. Отпадането на двете кандидатури от Южна Европа може и да наклони везните в полза на Кристалина Георгиева - жена, представител на държава от Източна Европа, чиято кандидатура би получила подкрепата и на американския президент Доналд Тръмп.

Агенция Франс прес цитира източник, близък до дискусиите, според който Кристалина Георгиева е фаворит. Тя неформално е предложена за поста от Париж.

Франция дори предложи да се стигне до промяна в правилата на МВФ, според които новият ръководител не трябва да е над 65 години, когато встъпва на поста и да го напусне, когато навърши 70. Георгиева през лятото ще навърши 66.

„Испания винаги ще желае да насърчава консенсус между страните от Европейския съюз, за да избере обща кандидатура за ръководство на Международния валутен фонд. За тази цел ние обявяваме, че правителството се ангажира да постигне европейско споразумение, като министърът на икономиката Надя Калвиньо няма да участва в следващата фаза“, посочи по-рано в изявление испанското правителството.

Късно вечерта в четвъртък Мариу Сентену също заяви, че се оттегля от надпреварата "на този етапа на процеса на номинации", добавяйки все пак, че ще бъде на разположение, ако е необходимо за постигане на компромисно решение.

Великобритания не представи свой кандидат, въпреки удължаването на крайния срок за номинациите с няколко часа в четвъртък.

По традиция САЩ определят ръководителя на Световната банка, а Европа - на Международния валутен фонд, но правото на Вашингтон на вето за шеф на МВФ винаги е било вземано под внимание.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари