Красен Кралев се срещна с представители на русенския спорт

0
33 спортни клуба ще бъдат подпомогнати финансово, обещаха от министерството
33 спортни клуба ще бъдат подпомогнати финансово, обещаха от министерството

33 спортни клуба в Русе ще бъдат подпомогнати финансово

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и народният от ГЕРБ-Русе Пламен Нунев проведоха двучасова работна среща с представители на спортни клубове в община Русе, информира sportal.bg

През последните пет години в областта са инвестирани над 37 млн. лева в спортна инфраструктура. Ремонт на залата по борба в комплекс "Локомотив" на стойност 194 400 лв. бе извършен през 2015 година. Отново тогава беше открита "Арена Русе", в която държавата вложи първоначално 9 млн. лева, а преди две години придоби 51% от собствеността срещу 20 млн. лева. Близо 1 млн. лева бяха вложени през 2016 г. в модернизацията на Градския стадион. През 2018-та приключи цялостният ремонт на волейболната зала "Иван Ханджиев" на стойност 240 527 лв., а през 2019-та 3 млн. лева бяха вложени в ремонт на СУ "Майор Атанас Узунов".

В изграждането на многофункционална спортна зала в Бяла са вложени 1,8 млн. лв. от републиканския бюджет и 1,2 млн. лв. от Общината. Капацитетът на съоръжението е 500 места. Миналата година Министерството на младежта и спорта отпусна 105 890 лева за ремонт на залата за вдигане на тежести в комплекс "Ялта", както и 257 542 лева за цялостната реконструкция и оборудване на залата по бокс.

В момента тече ремонта на закритата лекоатлетическа писта в комплекс "Ялта" - проект за 162 604 лв. Тя трябва да е готова в края на март. Освен това се изгражда физкултурен салон в Професионална гимназия по туризъм "Иван Павлов" за 860 000 лв. В Бяла, Борово и с. Щръклево предстои да бъдат изградени три футболни игрища, всяко на стойност 150 000 лв. 4 площадки за стрийт фитнес ще са на разположение на жителите на Ценово, Сливо поле, Две могили и Полско Косово, като във всяка от тях се инвестират 50 000 лв.

33 клуба от град Русе получават финансиране по Програмата за развитие на спортните клубове, което тази година е завишено двойно - общо 573 887 лв. Средствата ще бъдат изплатени още през февруари. 

По време на срещата бяха споделени както добри практики и успехи, така и проблеми, които срещат клубовете, развиващи активна дейност. Един от основните въпроси, който беше поставен, е свързан с липсата на басейн с олимпийски размери в града. "Направихме много за спортната инфраструктура в страната, но все още сме длъжници на плуването. Русе има нужда от нов голям басейн и мислим в тази посока. Издръжката на такова съоръжение е много скъпа и това също трябва да се има предвид. На този етап ще помогнем за ремонта на тръбите на съществуващия басейн в Гимназията по корабоплаване, където тренират 400 деца и ще търсим начин да се пусне отново басейна "Спарки", заяви министър Кралев и допълни, че каквото е поел като ангажимент, ще бъде изпълнено.

Освен плувните спортове, въпроси поставиха клубовете по лека атлетика, стрелбата с лък и скокове на батут. Част от тях имат проблеми с отоплението. Кралев заяви, че ще се отделят необходимите средства за газификация на новата боксова зала, както и за тази за стрелба с лък, като очаква да получи проекта от Община Русе.

 

По-рано през деня министър Кралев посети на място базите за гребните спортове на Лесопарк "Липник". СК по кану-каяк "Георги Демирев" получава 24 740 лв. по Програмата за развитие на спортните клубове, а СК по кану-каяк "Локомотив" получава 32 895 лв. по същата програма. Министерството на младежта и спорта ще закупи лодки на двата клуба, които са необходими за тренировъчния комплекс. Планира се изграждането на нови санитарни помещения и съблекални. Децата показаха на министъра една от лодките, която е "жива легенда" за този спорт, тъй като е била използвана по време на Олимпийските игри през 1976 година. Кралев се срещна и с ръководството на клуба по академично гребане "Локомотив", което има нужда от обновяване на базата.

На Градския стадион в Русе Красен Кралев се срещна с ръководствата на ФК "Дунав" и с клуба по футзал ФК "Русе", след което разговаря с Анна Мария Дялова, състезателка по бокс, която завърши на трето място на европейското първенство.

Министърът инспектира строителните дейности в закритата лекоатлетическа писта в комплекс "Ялта". Министерството на младежта и спорта осигурява средства за реконструкция и модернизация на малката зала със закрита писта, която от години е в лошо състояние. Тя не е ремонтирана основно откакто е направена преди 50 години, но до края на следващия месец лекоатлетите ще имат перфектни условия за подготовка и на закрито.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари