Крал Фредерик Десети се възкачи на престола в Дания

0
Той наследи майка си, кралица Маргрете Втора, която официално абдикира, след като бе монарх в продължение на 52 години
Той наследи майка си, кралица Маргрете Втора, която официално абдикира, след като бе монарх в продължение на 52 години Снимка: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix via AP

Огромно множество се събра в Копенхаген, за да стане свидетел на този исторически момент

Датският крал Фредерик Десети се възкачи днес на престола.

Той наследи майка си, кралица Маргрете Втора, която официално абдикира, след като бе монарх в продължение на 52 години. Огромно множество се събра в Копенхаген, за да стане свидетел на този исторически момент, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Осемдесет и три годишната Маргрете шокира страната в новогодишната вечер, когато обяви, че планира да стане първият монарх на Дания от близо 900 години, който доброволно се отказва от трона.

Маргрете подписа днес декларацията за абдикирането си по време на заседание на Държавния съвет в парламента, съобщи кралският дворец. В Дания, една от най-старите монархии в света, няма коронация.

На заседанието присъстваха правителствени представители, Маргрете, 55-годишният Фредерик, неговата съпруга Мери, родена в Австралия, която става кралица, както и най-големият им син, 18-годишният Кристиян, който сега вече е престолонаследник.

Десетки хиляди хора се събраха в датската столица, за да станат свидетели на тези събития - знак за огромната популярност, на която се радва монархията в близо 6-милионната страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    123
    абсолютен палячо !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари