Край на първия кръг от разговори за третия мандат

0
В понеделник, следващата седмица, стартира вторият кръг - с разговор за имена и структура на бъдещия кабинет
В понеделник, следващата седмица, стартира вторият кръг - с разговор за имена и структура на бъдещия кабинет Снимка: БГНЕС

В понеделник, следващата седмица, стартира вторият кръг - с разговор за имена и структура на бъдещия кабинет

Нарастват шансовете за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент с третия и последен мандат, връчен на БСП. Това заявиха участниците в проведените днес консултации - "Демократична България" и отделилите се от "Има такъв народ" депутати, предаде БНР

В понеделник, следващата седмица,  стартира вторият кръг - с разговор за имена и структура на бъдещия кабинет.

Без условия, с приемане на общата управленска програма, със съгласие за премиер, номиниран от "Продължаваме промяната" и за включване в т.нар. "антикорупционно мнозинство", приключи срещата на БСП с ДБ.

Грижата за държавата и осуетяване завръщането на Бойко Борисов на власт е над идеологическите противоречия, обясни съпредседателят на десницата Атанас Атанасов:

"Предизвикателствата и кризите, пред които е изправена България, са много по-силни от различията, които имаме".

ДБ би подкрепила кандидат-премиерска номинация на Асен Василев, посочи другият съпредседател Христо Иванов

"Така че, ако това се окаже вариант, който е реалистичен и работи, това не е тема за нас“.

"Кой точно ще е кандидатът за премиер ще разговаряме от понеделник", заяви Корнелия Нинова

Подкрепа за управленската програма декларираха и шестимата вече независими депутати, отделели се от ИТН. Но пък поставиха условие - без министри от партията на Слави Трифонов в бъдещия кабинет. Спортният министър в оставка Радостин Василев заяви:

"Изразяваме изключителен скептицизъм към заявената диалогичност от страна на "Има такъв народ" и ви предупреждаваме за това, че трябва да сте изключително внимателни в оценката на тяхното желание за работа“.

Предупреждение дойде и от лидера на БСП Корнелия Нинова след края на преговорния маратон:

"Времето става изключително важен въпрос в тези преговори, времето с оглед на това, че ние не можем да държим безкрайно мандата".

Затова до края на деня утре преговарящите формации трябва да изпратят на мандатоносителя бележките си по предложената управленска програма, за да приключи първият етап разговори - за политики. Следващата седмица започва вторият - с разговори за имена, разпределение на постове и структура на кабинета.

Корнелия Нинова: "Бих обобщила дотук преговорите, защото приключиха с всички - че има висока степен на съгласие и подкрепа на програмата, която утре в детайли вече ще изработим и ще ви представим в окончателен вариант. Разбираме, че целта ни е много по-голяма от личните противоречия и егото, сериозни разминавания - не бих казала, всичко е преодолимо. Стига да има добра воля да постигнем съгласие да има правителство".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    colibri
    Розовата госпожа може да си говори с всички, от старата 4-на коалиця , но има един проблем-как ще осигури 121 гласа-предварително условие на ПП? А за КПКОНПИ и Рашков-новия закон? Все по- вече ми се струва, че се задават избори през есента.Важни са и гласовете на напусналите ИТН-те днес направиха интересни изявления!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари