Край на обикалянето на църквите на Великден

0
Митрополит Наум слага край на обикалянето на църквите
Митрополит Наум слага край на обикалянето на църквите Видео: Кис 13

Митрополит Наум слага край на обикалянето на църквите на Великден.

Решението е завръщане към строгите канонични норми. Среднощната обиколка на Възкресение е въведена като обичай през годините, а не е част от църковната служба за най-големия християнски празник.

„Канонът на църквата е да се обикаля един път при опелото Христово и пренасянето на тялото му около църквата. Впоследствие се обособяват и други обичаи, но това са вече обичаи, а не канон. Втори път църквата да се обикаля при Възкресение Христово и трети път, когато се чете Евангелието на различни езици, т.нар. второ Възкресение. Тези последни обичаи обаче вече отпаднаха. Тъй като нашият митрополит, дядо Наум, е завършил в Гърция и там се спазва канонът, по негово предложение не се извършва второ обикаляне. Третото обикаляне пък беше отменено още при дядо Неофит, когато беше Русенски митрополит, и сега остава само обиколката на Разпети Петък.“, обясни отец Минко.

След отмяната на обиколките, което стана факт още на този великден, се очаква рязко да намалеят кражбите на портфейли, каквато практика се е наблюдавала доскоро.

Въпреки че свещениците вече няма да обикалят храмовете в Пасхалната нощ, вярващите могат да продължат да го правят. Макар да не отговаря на канона, не е забранено, нито се смята за грях, уточниха църковните служители.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари