Коя е Христина - жената на Пламен Бобоков?

10
Христина Бобокова управлява две фондации, свързани с фамилията - за нумизматичния музей в Русе и за изкуство. Родена е в Пловдив в артистично семейство
Христина Бобокова управлява две фондации, свързани с фамилията - за нумизматичния музей в Русе и за изкуство. Родена е в Пловдив в артистично семейство Снимка: Фейсбук

Дали Христина Бобокова е дамата, която е снимала спалнята на премиера Бойко Борисов, едва ли ще стане ясно. Със сигурност обаче тази история я направи много по-известна, отколкото беше преди лятото на м.г., когато беше само съпругата на Пламен Бобоков

Сега е “Мата Хари” и “една прекрасна госпожа”, както Борисов описа дамата, която е снимала в спалнята му, за да го уязви, пише "24 часа".

За първи път в четвъртък Христина Бобокова проговори по темата в интервю за “Дневник”. След напоителна информация за частния музей на Бобокови в Русе и значението му за историята и културата тя отговаря и на въпрос дали е “Мата Хари” от спалнята на Борисов. “Не. Боя се, че не задавате въпроса на правилния човек”, отговаря г-жа Бобокова. След това казва, че познава премиера: “Всички в България познават Бойко Борисов.”

Факт е, че никой официално не е посочвал Христина Бобокова като автор на снимките от премиерската спалня в резиденция “Бояна”. Дори и премиерът Борисов. Името ѝ се завъртя в публичното пространство по същия начин, както и кадрите от временния дом на премиера - през жълти сайтове, с догадки, спекулации и анонимни твърдения.

Снимки на спящия Борисов, на нощното му шкафче, пълно с пари и златни кюлчета, изтекоха в средата на юни м.г. Първо в сайта “Афера”, който често е ползван за публикуване на компромати. След това, естествено, се завъртяха във всички медии.

Снимките и до днес са основно политическо оръжие на парламентарната и извънпарламентарна опозиция.

Само 3 седмици преди появяването на кадрите в интернет се случи друго събитие - арестът на Пламен и Атанас Бобокови по разследването за вноса на опасни отпадъци в България. Тогава бяха иззети и телефоните на бизнесмените. По-късно прокуратурата публикува комуникация на Пламен Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов, заради която бяха обвинени за търговия с влияние.

Името на Христина Бобокова като автор на снимките от спалнята на премиера се завъртя неофициално скоро след появата на скандалните кадри от дома на Борисов. Заради тях прокуратурата започна проверка кой ги е снимал и разпространил, която завърши с отказ от разследване в края на м.г. и така случаят приключи. Автор не беше открит. В интервюто за “Дневник” Бобокова твърди, че никой не я е търсил, за да даде показания. Нарича обвиненията към съпруга ѝ атака срещу семейството и бизнеса му. Оставала с усещането, че някой се опитва да им пришие чужда вина. Нещо такова се случило и със снимките от спалнята на премиера, за които била нарочена.

Христина Бобокова наистина е една прекрасна госпожа, ако се съди по това как изглежда на 40 г. след раждането на три деца. Тя няма участие в бизнеса на съпруга си и на брат му.

Управлява две фондации, свързани с фамилията - за нумизматичния музей в Русе и за изкуство. Родена е в Пловдив в артистично семейство. Баща ѝ Недялко се занимава с музика и работи в театъра. От малка ходи на уроци по рисуване. Учи в математическата гимназия в Пловдив. След това е студент по журналистика, но така и не започва работа по специалността си. Причината е Пламен Бобоков.

Още като млада се запознава с русенеца, който вече е в А групата на българския бизнес. И става жената до него.

Христина Бобокова не жали нито сили, нито време да посещава ателиета на художници. Сама подбира авторите, които представя в изложби.

Тя има магистратура по изкуствознание от Художествената академия и изучава ренесанса - “История на изкуствата” и “История на ренесансовия човек” - академия “Лоренцо ди Медичи”, Флоренция, “Съвременно изкуство” - Сотбис институт, Ню Йорк. Подпомага и инициира множество артпроекти у нас и в чужбина, като се интересува от нови лица с потенциал на сцената на изкуството. От 1995 г. е в сърцето на един от малкото създали устойчива културна традиция в България фестивали за съвременно изкуство - “Процес - Пространство”.

През 2016-а в интервю за “24 часа” тя разказва: “Днес съм изкуствовед, но същевременно с това съм възпитаник на математическа гимназия в Пловдив и специализант по компютърна анимация, затова на фестивала се представих с интересни компютърни графики. Бях сред най-младите участници, още ученичка (през 1996 г. - б. р.), след което станах голям приятел с основния организатор (Димитър Грозданов - б.а.) и през следващите години започнах активно да помагам в реализацията му и сериозно да работя за неговото развитие. Оказа се, че съпругът ми Пламен е подкрепял фестивала от самото му стартиране. Затова изпитваме удовлетворение, че работата ни има признание не само в артсредите далеч извън границите на България, но и сред българската жадна за култура аудитория. Фестивалът е некомерсиален. Подкрепата от семейството ни е безкористна, правим го с голямо желание и внимание. Идеята е да представим България като изключително благоприятно място за развитие на съвременното изкуство.”

“Оценявам факта, че много хора не разбират съвременното изкуство. Не е и задължително. То е като поезията. То е чувство. Не е нужно да го консумираш като покупка. Четем поезия в определени състояния на духа. Така е и със съвременното изкуство”, казва Христина.

Христина Бобокова обяви за свое откритие художничката Ода Жон (съпруга на худoжника aвaнгaрдиcт Йoрг Имeндoрф, наричан “царя на разврата” - б.р.), която нaшумя пoкрaй coфрa oт някoлкo видa мeca, шунки, лукaнки, зeлки и кaрфиoл, пoдрeдeни като жeнcки тeла в Двореца - филиал на Националната галерия. Тя бе определена от критиците като “срам” за институцията. Появи се информация, че гостуването на тази авторка е излязло на организаторите почти милион.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари