Консумацията на стафиди регулира нивата на кръвната захар

0
Този ефект се дължи на факта, че стафидите имат сравнително нисък гликемичен индекс и съдържат фибри и антиоксиданти
Този ефект се дължи на факта, че стафидите имат сравнително нисък гликемичен индекс и съдържат фибри и антиоксиданти

Този ефект се дължи на факта, че стафидите имат сравнително нисък гликемичен индекс и съдържат фибри и антиоксиданти

Ново проучване разкрива, че консумацията на стафиди може да намали значителни нивата на кръвната захар след хранене, което от своя страна понижава риска от развитие на диабет. Изследването, проведено от Харолд Бейс, директор на Центъра за метаболитен синдром и атеросклероза в Луисвил, е представено на 72-ата годишна научна сесия на Американската асоциация за диабет, пише здравният сайт "Фрамар".

Диабетът е хронично заболяване, което в последно време достига епидемични размери сред възрастното население и децата по целия свят. Ако състоянието не се контролира, то може да доведе до много сериозни последици за здравето, включително сърдечни и бъбречни заболявания и дори слепота. Тъй като неконтролираната диета може да доведе до повишени нива на глюкоза, хората с диабет се съветват да следят стойностите на кръвна захар и инсулин по всяко време на денонощието, за което се изисква да избягват консумацията на храни, съдържащи големи количества захар. Но какво да кажем за сушените плодове, особено стафидите?

По същество изсушеният на слънце гроздов плод е богат на хранителни вещества, насърчаващи здравето. Естествено богати на калий, магнезий и редица полезни съединения, стафидите не съдържат наситени мазнини и холестерол. Освен това те също са отлични източници на фибри.

В проучването взимат участие 46 души, при които е отчетено леко повишаване на нивата на глюкозата, но без предишна диагноза захарен диабет. Изследователите на случаен принцип разпределят участниците в две групи. На доброволците в първата група са предоставяни стафиди три пъти на ден в продължение на 12 седмици, докато участниците от втората група получават пакетирани храни, които не съдържат стафиди или други плодове и зеленчуци.

Изследователите установяват, че стафидите значително намаляват средните нива на глюкоза след хранене с 16% и намаляват средната концентрация на хемоглобин А1с (гликиран хемоглобин) с 0,12% от първоначалното ниво. Резултатите показват също, че предварително пакетираните храни, от друга страна, не само, че не намаляват средната стойност на кръвната захар след хранене, но и не се наблюдават промени в нивата на гликирания хемоглобин.

В сравнение с контролната група, групата, консумираща стафиди, има значително статистическо намаление на нивата на кръвна захар след хранене сред участниците в изследването, които имат средни нива на глюкоза на гладно между 90 и 100 mg/dl. Този благоприятен ефект на стафидите се подкрепя допълнително от статистическо значимо намаляване на хемоглобина А1с (форма на хемоглобина, която показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца) в рамките на груповото сравнение с първоначалното ниво.

Според Джеймс Пейнтър, доктор на научните изследвания в областта на храненето и съветник по маркетингови изследвания в Калифорния, САЩ, този ефект се дължи на факта, че стафидите имат сравнително нисък гликемичен индекс и съдържат фибри и антиоксиданти – всички фактори, които допринасят за контрола на захарта в кръвта.

Гликемичният индекс показва как определени храни влияят върху нивата на кръвната захар на човека. Обработените храни, като например белия хляб, имат висок гликемичен индекс, докато зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите продукти са с по-нисък, което означава, че не повишават сериозно нивото на кръвната захар.

Намаляването на кръвната захар и поддържането на нормални нива на хемоглобин А1с е важно, защото може да предотврати дългосрочно увреждане на сърцето и кръвоносната система, допълва той.

Предишни проучвания установяват, че стафидите също повишават ситостта, намаляват апетита и предлагат ефективен начин да включите към диетата си богата на фибри храна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари