Компания в Русе поема разходите за тестването на своите работници

9
До този момент сме тествали над 350 служители, каза управителят д-р Христо Христов
До този момент сме тествали над 350 служители, каза управителят д-р Христо Христов Видео: Bulgaria On Air

Националната Агенция за Приходите ще признава PCR тестовете за разход на фирмите.

Работодателите приемат като облекчение решението на приходната агенция да се приспадат като разход средствата, вложени в тестовете за Ковид-19.

В една от компаниите в Русе към днешна дата работят близо хиляда служители. От началото на извънредното положение фирмата поема тестването на своите работници.

"Опциите бяха или служителите да се натоварят с тях или ние да поемем тестовете. Затова ние решихме, че ние ще поемем тестовете. До този момент сме тествали над 350 служители" каза пред Bulgaria On Air управителят д-р Христо Христов.

Зелиха е служител в компанията от повече от 10 години. Тя споделя, че това е голямо удобство, предвид скъпите цени на тестовете.

"Може да се каже, че ние сме едни от щастливците, които се възползваме от тази безплатна услуга, защото ни спестява и време и не се притесняваме, че можем да се разболеем и да нямаме възможност да отидем да се изследваме", посочи тя.

НАП регламентира, че работодателите са задължени да извършват разходи за осигуряване на надеждна диагностика на персонала за предотвратяване на зараза.

"В този смисъл извършваните от тях плащания за ПСР или антигенни тестове се признават за данъчни цели на основание чл.11 от ЗКПО, при условие, че са спазени изискванията за документална обоснованост", обясни Николай Николаев от ТД на НАП в Русе.

Необходимо е документирането с първичен счетоводен документ, отразяващ вярно стопанската операция. От бизнеса приемат мярката с доза облекчение, защото разходите за изследване и дезинфекция са огромни.

"Към момента ние сме дали над 120 хиляди лева кумулирани разходи от април месец до сега за предпазване за предпазване и превенция от разрастване на пандемията на територията на фирмата. Така че това ще облекчи, но няма да компенсира в пълна степен това, което го направихме, но ние го приветстваме", допълни управителят на фирмата.

На официалния интернет сайт на НАП вече са публикувани указанията за това как и с какви документи ще се отчитат като разход средствата, вложени в тестове за Ковид-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари