НАП ще признава PCR тестовете за разход на фирмите

0
Така фирмите вече имат по-голям стимул да изследват служителите си за наличието на коронавирус, коментираха от Националната агенция за приходит
Така фирмите вече имат по-голям стимул да изследват служителите си за наличието на коронавирус, коментираха от Националната агенция за приходит Снимка: Надежда Чипева / Капитал

Работодателите приемат като облекчение решението на НАП да се приспадат като разход средствата, вложени в тестове за COVID-19.

Така фирмите вече имат по-голям стимул да изследват служителите си за наличието на коронавирус, коментираха от Националната агенция за приходите, предава БНТ.

На официалния интернет сайт на приходната агенция вече са публикувания указанията за това как и с какви документи ще се отчитат като разход средствата, вложени в тестове за COVID-19. От бизнеса приемат с доза облекчение мярката, защото разходите за изследване на служителите са наистина огромни - особено във втората вълна на епидемията у нас. При първата фаза през пролетта финансовата тежест за тестовете бе изцяло върху работодателите, а в някои случаи и върху самите работници.

Признаването на тестването за COVID-19 от държавата за разход е добра стъпка в правилната посока, смятат работодателите, защото така ще се намали тежестта върху бизнеса.

"Със сигурност това е едно улеснение за работодателите и много голям разход. Примерно при първата вълна наш цех в град Кричим, където са 80 служители, се наложи ние доброволно да ги тестваме и това бяха 10 хиляди лева, които не се признаха като разход", каза Васка Бакларова, която е управител на шивашко предприятие.

От Националната агенция за приходите са взели решението за признаване на тестовете за разход, защото в Кодекса на труда, Закона за здравето и редица наредби работодателите са задължени да осигурят безопасни условия на труд. Още повече, че член 11 от Закона за корпоративното подоходно облагане е категоричен, че когато фирмите са задължени с нормативен акт да направят разходи, то върху тях не трябва да има налог.

"Тези PCR разходи се приема, че нормативният акт е задължителен, за да осигури той безопасните условия, и тези разходи ще бъдат признати за данъчните цели, естествено трябва да бъдат документирани с първичен счетоводен документ", обясни говорителят на НАП-Пловдив Елена Манолова.

За разход ще бъдат признавани и антигенните тестове, съобщиха още от НАП. Проверки на фирмите ще се правят обаче, ако тестовете са несъразмерно много спрямо персонала и се правят прекалено често.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари