Колоездачи искат безопасна връзка Русе - Басарбово

2
Група от 30 велосипедисти тества велоброяч по време на поход от Русе до Басарбово, Басарбовския скален манастир, хижа „Алпинист“ и обратно
Група от 30 велосипедисти тества велоброяч по време на поход от Русе до Басарбово, Басарбовския скален манастир, хижа „Алпинист“ и обратно

Група от 30 колоездачи, организирана от сдружение „Вело-Русе“, проведе велопоход от Русе до Басарбово, Басарбовския скален манастир, хижа „Алпинист“ и обратно.

Освен разходка и запознаване с района и маршрута, целта на похода беше да се демонстрира новоизградената инсталация за преброяване на велосипедния трафик или т.нар велоброяч. Той е поставен на около 200 метра северно от входа на гробищен парк „Басарбово“ и събира данни както за преминаващите велосипедисти по международния веломаршрут Евровело 6 /от Атлантическия океан във Франция до Черно море в Румъния/, така и за редовния велотрафик между Басарбово и Русе.

По време на похода отново бе констатирана острата липса на безопасен, изнесен от пътното платно вело път/алея, като това особено много създаваше опасни ситуации за колоездачите на двете стръмни изкачвания – от кв. „Средна кула“ към Басарбово и на излизане от Басарбово обратно към Русе. Без помощта на придружаващия полицейски ескорт, те биха били силно отблъскващи за велосипедистите“, коментираха участници, цитирани от Русе Медиа.

С настоящата инициатива сдружение „Вело-Русе“ настоява за изграждане на безопасна велосипедна връзка в посока от Русе към кв. „Средна кула“, кв. „Долапите“ и Басарбово. Това искане предстои да бъде подкрепено и със статистически данни за актуалния велосипеден поток, на базата на едно постоянното автоматично преброяване. Подобна инсталация за отчитане на велосипедния трафик има изградена и при Мартен, като данните ще се обработват също в реално време.

Преброителните пунктове за велосипеден трафик в област Русе са финансирани по проект EcoVeloTour.  Партньор по проекта за България е Българска асоциация за алтернативен туризъм. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари