Колко струва училищният обяд в Русе?

1
В Русе обядът на децата ще струва към 4,50 лева на ден
В Русе обядът на децата ще струва към 4,50 лева на ден Снимка: Dunavmost

В Русе обядът на децата ще струва към 4,50 лева на ден

Това показа проверка на „Телеграф“. Храната се доставя от външна фирма, която в началото на учебната година се избира от родителите. Няколко фирми вече са изпратили оферти в русенските училища и те ще бъдат представени на първите родителски срещи. Разликата в цената обикновено е стотинки. И в този град не всички училища разполагат със стол и там, където няма специално помещение, учениците се хранят в класните стаи.

Школският купон тази година чуква 6 лева. Има обаче рекордьори по ниски цени. На първо място е Велико Търново с купон за 2,40 лв., следван от Стара Загора, където е 3 лева. По традиция най-високите цени са в големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас. „В ОУ „Патриарх Евтимий“ в старопрестолната столица купонът е 2,40 лв. и децата могат да хапнат супа, основно и десерт. В СУ „Вела Благоева“ храненето е 3,90 лева“, каза директорът на средното училище. Стана ясно още, че в повечето училища се предлагат по едно или две менюта за обяд, а някъде и по три.

Страната

3 лева пък струва купонът за обяд в повечето старозагорски училища. Цената е определена от общинското предприятие „Ученическо хранене“, с което всяка година се сключват договори. „Увеличение за учебната 2023/24 година не се предвижда“, увери пред медията ни управителят на предприятието Наташа Митева. Тя обясни, че са сключени договори с 10 училища, които имат собствени кухни и там се приготвя храната. Отделно, за други училища без база за готвене се предлага обслужване с кетъринг. Цената там също е 3 лева за обяд.

Директорите на Пето основно училище и Шесто основно училище - Димитрина Йовчева и Дарина Гайдарова, които имат договори с „Ученическо хранене“, са категорични, че почти всички техни възпитаници се възползват от възможността да обядват в столовете, а цената родителите оценяват като повече от приемлива.

„Ние предлагаме и закуски. Различни са, но средната цена е около 1 лев“, обясни Дарина Гайдарова. Наташа Митева добави, че интересът към храненето в стола рязко спада в гимназиалния курс, но въпреки това предприятието има договори с Математическата гимназия „Гео Милев“ и ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Във Варна цената на училищния купон отново скача. От средата на март ученическото хранене във Варна беше 27,50 лв. на седмица или с 6,50 лв. повече, но от началото на новата учебна година сумата ще надмине 30-35 лева на седмица, коментират директори. През пролетта фирмите вдигнаха цените от 4,20 лв. На 5,50. Ако в менюто не е включена супа, родителите даваха за обяда по 4,80 лв. вместо тогавашните 3,70 лв. Сега сумите са от 6 лева нагоре, казват фирмите доставчици, като обясняват повишаването на цените на купона с пазарните условия - драстичното повишаване на цените на всички хранителни продукти и стоки, както и скок в разходите за електроенергия, битова газ, вода и не на последно място нарасналата цена на труда. "При тези цени на пазара се налага свиване на грамажа на порциона, за да се запази сравнително ниска цена на купона. Въпреки това скок се очаква да има и в Добрич и Шумен, където купонът ще надхвърли 4,50 лв.“, казват доставчици. В различните училища има разлика в цените, но тя идва от различните доставчици, които използват различни търговски трикове, за да бъде цената приемлива.

В Пловдив купонът миналата година е струвал 4,90 лева. Все още не е ясно колко ще струва тази година, но родители очакват да има повишение заради инфлацията.

София

Директорът на столичното 140-о училище Мая Зафирова каза, че тази година той ще струва 5-5,20 лева. „При нас изтече договорът на наемателя и кметът на района е пуснал конкурс“, обясни тя. Зафирова посочи, че миналата година купонът е струвал 3,90-4 лева. Директорът подчерта, че 40% от учениците се хранят и уточни, че те нямат кухня, а изхранването е с кетъринг. „Отделно имаме подкрепителна закуска и двете схеми „Училищен плод“, „Училищно мляко“, посочи Зафирова.

Данко Калапиш, който е директор на 107-о училище, заяви, че в началото на новата учебна година обядът ще струва 5 лева, както миналата година, като в следващите седмици тя ще се повиши, защото предстои да бъде подписан договор с нов доставчик, който ще приготвя храната в кухнята на школото. „Тази сума е крайно ниска и трябва да се мисли за нещо по-високо“, смята Калапиш и добави, че около 40% от началния курс обядват в стола.

Директорът на 54-о училище Соня Василева заяви, че цената на купона скача от 4,70 на 5,60 лева тази година. „В район „Илинден“, където доставчикът ни също има обект, са му казали, че обядът не може да е повече от 5,40 лева“, посочи тя.

В 145-о училище тази година купонът ще струва 4,98 лева, като се предлага сутрешна и следобедна закуска, но срещу допълнително заплащане по 1,75 лв. Така храноденът на едно дете ще излиза 8,48 лева. Директорът Антоанета Михайлова уточни, че в нейното училище много малко деца си носят храна от дома.

Постното меню най-тънко

Купонът за постно меню излиза най-изгодно през тази учебна година. Цената му е 4,20 лева на ден. Останалите менюта пък вече ще струват 5 лева за това с по-малък грамаж, което се предоставя основно на ученици от 1-ви до 4-ти клас. Това е с 50 ст. увеличение спрямо миналата година, каза Силвия Симеонова, която е собственик на кетъринг фирма за приготвяне на храна за училищата. Менюто, което е с по-голям грамаж и е предназначено за ученици от по-големите класове, пък ще се предлага за 6 лева. Там порция супа е 200 мл, а основното е 250 грама. Фирмата на Симеонова снабдява около 16-17 училища с обяд в София. Предлага също срещу допълнително поръчка и заплащане сутрешна и следобедна закуска. Симеонова коментира, че причината за увеличението на цените е поскъпването на продуктите, както и високите разходи за еленергия. Тя посочи, че всеки месец сметката за ток е различна, като миналата година е имало месеци, когато е достигнала 9000 лева.

Нараства броят на децата, които носят храна от вкъщи

Заради високите цени не са малко децата, които си носят храна от вкъщи. „Ние приветстваме тази практика. Имаме деца със сериозни заболявания, които си носят от вкъщи. Не задължаваме всички да се хранят столово“, коментира Мая Зафирова.

Данко Калапиш заяви, че е несериозно да се забранява хората да носят храна от дома. „Аз дори препоръчвам, за мен е препоръчително“, каза той.

Директорът на 145-о училище Антоанета Михайлова коментира, че и при тях няма забрана, но са помолили родителите да следят какво носят децата в училище. „Веднъж намерихме в торба гъби, запечени с кашкавал. Това е изключително опасно“, смята тя. Във Варна например някои родители избират дните, в които детето им ще се храни в стола според изготвеното меню за седмицата. В останалите дни предпочитат да приготвят храна вкъщи. Има и такива деца, които всеки ден си носят храна в кутии, отбелязват от училищата в черноморската столица. Затова „Ученическо и столово хранене“ във Варна е въвело системата „Виртуална кухня“, в която предлага електронни купони за обяд в част от местните училища. Така родителите закупуват купоните за храна по електронен път, като регистрираните деца получават чипове, с които си получават храната и могат да закупуват онлайн купони за обедното меню. Тази практика съществува и в други градове на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Русенец
    Кел файда? Всичките се редят на дюнерджийницата.
  • 0
    1
    Гъбар
    „Веднъж намерихме в торба гъби, запечени с кашкавал. Това е изключително опасно“?!?! Изключително опасна е тази директорка. Как пък за 40 години хранене основно с гъби, било с кашкавал, яйца, масло, сметана, кайма, филе, бекон и т.н. не съм имал проблем?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари