Колко струва един първокласник?

0
За да спестят време пари и нерви на родителите, някои от училищата вече предоставят списъка с необходимите учебници онлайн
За да спестят време пари и нерви на родителите, някои от училищата вече предоставят списъка с необходимите учебници онлайн Видео: БНТ

(Репортаж на един баща на бъдещ първокласник:)

Тази есен ще е различна за хиляди родители и специална за техните деца.

- Ще бъде вълнуваща и за малкия ми син Мартин, – разказва колегата от ТВЦ- Пловдив Димитър Димитров. – Той ще е първокласник, а моят ангажимент  е да го подготвя за училище. Сега ще проверим дали ще се съберем в бюджет от 250 лева.

За улеснение се оказва, че от училището на детето са подготвили списък с  необходимите материали – тетрадки, химкали, пастели, моливи, бои. За тях  знае и малкия кандидат-първокласник.

Търсим възможност да купим всички пособията и помагалата накуп. Затова в книжраницата не се затрудняват да ни дадат приблизителна цена. Тесни и широки редове, с големи квадратчета (малките са за 2 ри клас), флумастри, цветни моливи, гланцов блок, блок №4 за рисуване, молив чернографитен – комплектът излиза около 40-50 лева.

Всичко това е част от ежедневния багаж на детето и е необходима подходяща чанта. Раницата с ортопедичен гръб и солидна здравина е задължителна. Може ли да се направи компромис с раницата? – Не, не може. Колко струва една хубава раница? – 65 лева.

Вече сме похарчили над 100 лева от бюджета. Учебниците са безплатни, но помагалата и работните тетрадки също трябва да бъдат закупени. Още 40 лева ще са ни необходими и за тях. Спортния екип от 60 лева за часовете по физическо, училищната униформа от 30 лева и букета за първия учебен ден напълно се вписват в предварително зададения ни бюджет.

Докато за подготовката на един първокласник 250 лева бюджет се оказват напълно достатъчни, не така изглежда картината при осмокласниците, защото освен всичко необходимо те трябва да закупят и учебниците си.

На книжните борси добре запазени комплекти втора употреба са на половин цена.
- Казваме на хората, че колкото по рано дойдат толкова по-добре, тъй като имаме почти всички учебници и то много запазени, а след това стават големи опашки учебниците свършват и някои се принуждават да си взимат и нови, – казва Георги Паунов.

За да спестят време пари и нерви на родителите, някои от училищата вече предоставят списъка с необходимите учебници онлайн.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари