Колко опасен е запекът

0
Запекът представлява едно от ...
Запекът представлява едно от ...

Запекът представлява едно от най-често срещаните патологични състояния на храносмилателната система, което се характеризира с втвърдяване на изпражненията и затруднено изхождане. Той се изразява в редки изхождания, обикновено не повече от три пъти седмично. Запекът се нарича още констипация, а тежката му форма се нарича обстипация.

Запекът е често срещано оплакване, което засяга голяма част от хората. Честотата на запека сред населението на САЩ варира между 2 и 20 %. Над 4 милиона американци страдат от чести пристъпи на запек и се смята, че около 3 милиона души страдат във всеки един момент. Над 700 милиона долара всяка година изхарчва американското население за лекарства против запек.

Констипацията може да се наблюдава и при двата пола, но се среща значително по-често при жените и възрастните хора. По-честото засягане на възрастните хора се дължи на увеличаването на здравословните проблеми в тази възраст, както и намалената физическа активност, която съпътства хората от тази група.

Запекът има разнообразна клинична картина. При повечето хора негово установяване не е трудно. Понякога запекът може да се дължи на сериозно заболяване, затова винаги при наличие на запек е добре да се потърси медицинска помощ.

Много характерно за констипацията е, че изхождането става значително по-трудно, много по-рядко (еднократно за период на няколко дена) и много по-малко ефективно. Характерните за запека симптоми са стомашни болки и спазми, чувство за подуване на корема, чувство за непълноценно изхождане, гадене, загуба на апетит.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари