Колко грама кафе се слагат за еспресо?

2
Еспресото произхожда от Италия, но е популярно по целия свят
Еспресото произхожда от Италия, но е популярно по целия свят

Знаете ли колко грама кафе се ползват за направата на едно късо еспресо?

Еспресото произхожда от Италия, но е популярно по целия свят, пише Gotvach.bg

Късо еспресо

Количеството кафе за направата на късото еспресо е 6 до 10 грама смлени кафени зърна. Това количество кафе е толкова концентрирано, че служи като експресен енергиен източник за хората, които току-що стават от сън.

Една доза късо еспресо е еквивалентна на 30 грама готова кафе напитка в малка чаша. Това означава, както посочихме по-горе, че необходимото за направата му смляно кафе е около 6 до 10 грама.

Времето за приготвяне на едно късо еспресо обикновено е между 15-25 секунди за доза. Идеалното количество кафе за приготвянето на една доза обаче е 7 грама. Времето за приготвянето му е приблизително 20 секунди, за да се получи доза от 1 унция (около 30 г).

Двойно еспресо

Двойната порция еспресо е с обем от 30 до 60 грама готова кафе напитка в чаша. Количеството смляно кафе за двойната доза еспресо варира от 12 до 20 грама. Обемът на двойното еспресо може да се увеличи в зависимост от добавените грамове кафе.

Времето за приготвяне на двойно еспресо е приблизително от 25 до 33 секунди. Идеалното време за приготвяне на двойно еспресо е 30 секунди.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари