Колко души загиват по европейските магистрали?

1
България оглавява списъка с около 83 смъртни случая на 1000 км
България оглавява списъка с около 83 смъртни случая на 1000 км

България оглавява списъка с около 83 смъртни случая на 1000 км

Над 22 500 души са загинали при пътнотранспортни произшествия на магистрали в страните от Европейския съюз между 2007 и 2016 г., сочат данни, публикувани от Европейската комисия. България оглавява списъка с около 83 смъртни случая на 1000 км през 2016 г., докато Ирландия е на последно място с показател от шест смъртни случая.

Както показва тази инфографика, разликата в броя на смъртните случаи между държавите не може да се обясни единствено с разликите в ограниченията на скоростта по магистралите.

В Германия например няма ограничение на скоростта на значителни участъци от аутобана и тя е в средата на класацията по отношение на смъртните случаи при катастрофи. По-голяма роля играят други фактори, като например състоянието на пътищата, гъстотата на трафика, консумацията на алкохол и географските характеристики на отделните страни. Интересно е, че всъщност не може да се каже, че скоростта не играе никаква роля за произшествията с фатален край

Ако разгледаме по-подробно Германия, федералната и щатската статистика, представена от Der Spiegel, показва, че на милиард изминати километри по германските участъци на аутобаните с ограничения на скоростта се падат 0,95 произшествия с фатален край. Когато обаче става въпрос за участъците без ограничение на скоростта, там има 1,67 фатални инцидента - със 75 % повече, отколкото на участъците с ограничение на скоростта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари