Колко често трябва да перем зимните дрехи

1
По време на носене върху материята попадат много бактерии, вируси и паразити
По време на носене върху материята попадат много бактерии, вируси и паразити

По време на носене върху материята попадат много бактерии, вируси и паразити

Жилетки, кожени палта, якета и парки се перат средно веднъж на сезон, а някои оставят връхните дрехи без почистване до следващата година. По време на носене върху материята попадат много бактерии, вируси и паразити. Но има и добра новина: повечето опасни инфекции се предават по въздушно-капков път, рискът от заразяване чрез дрехите е доста нисък, но все пак съществува. Бактериите живеят не повече от няколко седмици, акарите не изчезват, информира Actualno.com.

Можете също така да станете носител на вируси на хепатит А и В, стафилококус ауреус, салмонела, полени, които причиняват алергии. Вярно е, че в студения сезон прашецът се утаява по-рядко. Някои микроорганизми трябва да попаднат в стомашно-чревния тракт (при чревна инфекция) или върху носната лигавица (при респираторен вирус), за да се заразят. След улицата трябва да се съблечете и веднага да измиете ръцете си, без да докосвате лицето си с мръсни пръсти.

Пухено яке, шапка, шал трябва да се перат 3-5 пъти на сезон. Ръкавиците са основният преносител на инфекции. Перете поне веднъж седмично, ако ги носите всеки ден. Кожените не могат да се перат, така че е по-добре да купите 2-3 чифта и да ги сменяте няколко пъти седмично, като оставите предишния чифт да се проветрява за няколко часа на терасата.

Оцеляването на опасните микроорганизми се влияе от температурата на пране. Изберете максимално допустимия - такава информация ще намерите на етикета на всеки продукт. Ако материята позволява, добре е заедно с праха за пране да добавите и белина. Ако не е възможно да се пере в гореща вода, дезинфекцирайте нещата в химическо чистене или пара. И за да избегнете инфекция, носете платнени маски за лице на обществени места и в транспорта. Те трябва да се перат всеки ден.

Когато времето е топло, ръцете са основният източник на зарази, затова ги мием възможно най-често. Зимата, обаче, те са покрити с ръкавици и трябва да се вземат мерки, опасностите да стоят далеч от нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари