Колко часа сън са ни нужни, за да намалим риска от инфаркт и инсулт

10
Една нощ безсъние може да причини остри инциденти
Една нощ безсъние може да причини остри инциденти

Една нощ безсъние може да причини остри инциденти

Хората, които страдат от безсъние, са с 69 на сто по-висок риск от инфаркт в сравнение с онези, които си набавят качествен сън, установи изследване, представено на годишната научна конференция на Американския колеж по кардиология.

"Една нощ безсъние ни лишава от много физиологични нужди, освен това да си почине мозъкът ни, което ние основно свързваме със съня. По време на сън се регулират почти всички хормони в ендокринната ни система. Регулират се имунната система. Променя се честотата на дишане, сърдечната дейност, дихателната, сърдечно-съдовата система. Всичко се променя в организма, когато спим. Когато организмът се лиши дори една нощ от тях, особено при наличие на хронични здравословни проблеми, може да причини остри инциденти като инфаркт и инсулт ", каза пулмологът д-р Петър Чипев в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Пред Bulgaria ON AIR специалистът обясни, че здравият сън има няколко компонента. Единият е редовен ритъм. "Достатъчно количество - между 18 и 75 години е между 6 и 10 часа и добро качество", коментира д-р Чипев.

По думите му и космическите процеси оказват влияние върху съня. "Всичко влияе върху съня. Лунният цикъл се оказа, че има значение. Проучвания показват, че човек спи по-малко при пълнолуние. По-често жените страдат от безсъние. Въпрос на темперамент е и това как хората реагират на различен стрес", обясни пулмологът.

Електронните устройства също са важен фактор, подчерта д-р Чипев. "Телефонът е до нас и когато спим. Той излъчва светлина, която възбужда центрове в мозъка, отговарящи за будността и ни пречи да заспим. Бих споменал и консумацията на енергийни напитки, на новите никотинови изделия, носенето на слънчеви очила", посочи още специалистът.

Оказва се, че както много малкото сън така и твърде много сън оказват влияние. "Под твърде много сън разбираме над 10-12 часа. В някои случаи това е необходимо, но прекаляването също има здравни последствия", изтъкна той. Д-р Чипев заяви, че трябва да се обърнем към специалист при всеки случай, в който се будим често през нощта или ако чувстваме неотпочиналост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари