Коледуване в центъра на Русе

2

Четири коледарски групи шестваха днес в центъра на Русе. Те благословиха русенци за здраве, благополучие и успехи.

Коледарите от селата Николово, Тетово, Сандрово и от русенския квартал "Средна кула" преминаха по два лъча, за да се срещнат в центъра на града.

Самодейците пресъздадоха обичая Коледуване, като жените приготвиха огнището и бъдника, а на софрата подредиха постни ястия. Стопанинът прикади трапезата и разчупи боговицата.

"Винаги в Русе е имало коледари", каза директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов. Той коментира, че в днешно време има недостиг на коледари, но това е свързано с обучението.

"Говорих с читалищни деятели затова как през 2020 г. ще има нова сесия за "Живи човешки съкровища". Мисля, че всички сме длъжни, защото сме отговорни пред традицията, да направим така че Коледуването, по-скоро мъжкото коледно пеене, което е изключително важно, да стане част от "Живите човешки съкровища". Важно е, защото в песните по Коледа имаме цялата система от митологични вярвания, като те показват как българинът повече от хилядолетие е християнин", каза проф. Ненов.

Заместник-кметът Енчо Енчев отправи най-добри пожелания от името на кмета Пенчо Милков към всички русенци и участници в събитието, което е част от Коледно-новогодишния фестивал Русе 2019, организиран от Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари