Община Русе прегърна идеята за засаждане на „Коледна гора“

1
След празниците всеки може да засади коледното си дръвче на определени места в града
След празниците всеки може да засади коледното си дръвче на определени места в града

Община Русе застава зад инициативата „Коледна Гора“, подета от фейсбук групите “За чисти въздух и вода в Русе” и “Обществен съвет Русе”.

Вярваме, че Коледа е символ на зараждащия се живот и всеки дом заслужава жива елха за празниците. Много хора искат да продължат живота на коледните дръвчета, за да не изсъхват на бунището, след като са получили толкова любов и дългогодишни грижи. Проблемът е, че не знаят къде в града имат право да засадят елхичките след празника и къде мястото и почвата са подходящи за това, съобщиха от Община Русе.

"Коледна гора" е инициатива на членовете на Фейсбук групите “За чисти въздух и вода в Русе” и “Обществен съвет Русе”, подкрепени от Община Русе, за засаждане на коледните дръвчета на подходящи места в града. Всяка година хиляди коледни елхи могат да бъдат засаждани след празниците и да допринасят за по-чист въздух и по-зелен облик на Русе.

Община Русе се включва в инициативата, като предоставя подходящи места за засаждане на коледни дръвчета (Парк "Възрожденци", ул. "Шипка", ул. "Ради Иванов", бул. "Гоце Делчев", бул. "България" - средна ивица и бул. "България" скат и пътен възел ПВ "Липник").

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1w6UMBXCBmDctrynrJW_58GdJZ0NUOvIW&ll=43.831305189387194%2C25.966038850000018&z=14&fbclid=IwAR326_HWtHPDOwvHLd7443Z9q9S9N6pSzZ4GfA0Qd-9EzTUO-f_GetSJAfA

Ще бъде направена и интерактивна карта на инициативата „Коледната Гора“, в която ще бъдат посочени имената на участниците и партньорите. Предлага се също на всяко дръвче да се постави табелка с информация, кой и през коя година го е засадил.

Община Русе представя препоръки за съхранение на живите елхи:

Зимата тепърва предстои, затова е най-добре да оставите дървото както си е в контейнера, но да го изнесете на балкона или в градината. Ако е много студено, не е нужно да го поливате, а ако времето е топло добавяйте малко вода веднъж на 2-3 седмици.

Засаждането трябва да стане веднага, след като приключат зимните студове и почвата се отпусне, но докато растението е все още в покой. При подходящи метеорологични условия (положителни температури) засаждането може да се извърши още през месец януари и най – късно през началото на април.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Страдам по теб...
- Ама, аз още никъде не съм тръгнал!
- Ами хайде тръгвай, де! Пречиш ми да страдам!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари