Кокошка, пълнена с кисело зеле, за Васильовден

2
В първия ден от новата година ястията на трапезата са блажни
В първия ден от новата година ястията на трапезата са блажни

В първия ден от новата година ястията на трапезата са блажни

На 1 януари не само посрещаме новата година, но по традиция отбелязваме и Васильовден. Празникът бива наричан още Сурваки, Сурва.

В първия ден на януари, Православната църква отбелязва паметта на Свети Василий Велики, като в храмовете се отслужва празнична литургия, а повод да почерпят имат всички, които носят имената Васил, Веселин, Веселина, Василка, Васо, Весо и други. На Васильовден трапезата е блажна.

Приготвят се ястия със свинско месо, коли се петел, месят се питки с паричка, баницата е с късмети, слагат се варено жито, мед и орехи, пише az-jenata.bg.

За сурвакарите се приготвят дарове, като парички и гевречета.

А ето и нашето предложение за основно ястие на празничната трапеза в първия ден от новата година:

Кокошка, пълнена с кисело зеле

Продукти:

  • 1 кокошка с дреболии
  • 3 глави лук
  • 1/2 ч.ч.ориз
  • 4 скилидки чесън
  • 100 г предварително накиснати във вода стафиди
  • около 1-1 и 1/2 кг кисела зелка
  • олио
  • сол, черен пипер
  • червен пипер
  • масло

Приготвяне:

Кокошката се измива добре, а дреболиите ѝ се варят в подсолена вода. В тенджера загрейте мазнина, задушете нарязания лук заедно с чесъна. Прибавете към тях премития ориз и сварените дреболии. След това сипете от бульона, в който сте варили дреболиите.

След 5-10 минути прибавете стафидите, сол, черен пипер и нарязания магданоз. Гответе докато оризът стане наполовина готов. Нарежете киселото зеле и го задушете в малко мазнина. Когато поомекне, разстелете го в тавичка и сложете върху него напълнената и зашита кокошка. Намажете я с масло и поръсете с червен и черен пипер.

Сипете в тавичката малко от бульона на дреболиите или вода и малко зелев сок. По желание прибавете и няколко люти чушки. Покрийте тавата с фолио и печете на 200 градуса до готовност на месото.

Около 15-20 минути преди да извадите ястието от фурната, премахнете фолиото, за да хване кокошката златиста коричка.

Приятен апетит! Нека Свети Василий ви закриля!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари